Eerlijk. Krachtig. Puur.

Waarom hout?

door | 10 mei 2024

Hout is al eeuwenlang een populaire grondstof voor gevelelementen, en dat is niet zonder reden. Het biedt duurzaamheid, betrouwbaarheid en een esthetische uitstraling die moeilijk te evenaren is. Hier bespreken we waarom houten gevelbekleding en buitenvloeren de beste keuze zijn in elke fase van hun gebruikscyclus. Of het nu gaat om duurzaamheid, milieubelasting of esthetiek, hout heeft aanzienlijke voordelen ten opzichte van andere materialen.

woonhuis bekleed met Accoya gevelbekleding

Voordelen van hout

 • Hout is duurzaam

Hout is een hernieuwbare grondstof. Bomen kunnen al na 20 tot 120 jaar worden geoogst, terwijl grondstoffen zoals aardolie en ertsen eeuwen nodig hebben om zich te vormen. Bij duurzaam bosbeheer kunnen bossen een onuitputtelijke bron van hout blijven.

 • CO2-absorptie

Bomen nemen via fotosynthese CO2 op uit de lucht, gemiddeld 0,9 ton CO2 per m³ hout. Bij de productie van hout komt relatief weinig CO2 vrij, in tegenstelling tot materialen zoals beton, aluminium, staal en kunststof. Hout verlaagt de CO2-uitstoot met ongeveer 2 ton per m³ vergeleken met deze materialen. Daarnaast stoot hout tijdens zijn gebruiksduur geen schadelijke emissies uit.

 • Veiligheid

Hout heeft bewezen brandveilig te zijn. Door de lage warmtegeleiding en de verkoling van het oppervlak wordt brand vertraagd. Bovendien komen er bij verbranding nauwelijks schadelijke rookgassen vrij, wat de risico’s voor bewoners vermindert.

 • Isolerende eigenschappen

De unieke celstructuur van hout zorgt voor uitstekende isolatie. Hout is 15 keer beter isolerend dan beton, 400 keer beter dan staal en 1770 keer beter dan aluminium. Houten kozijnen zijn goed gedetailleerd om warmteverlies te voorkomen en voldoen eenvoudig aan EPC-normen, wat bijdraagt aan energiebesparing gedurende de levensduur van een gebouw.

 • Sterkte

Hout combineert hoge sterkte met een relatief laag gewicht. Houten kozijnen en deuren bieden een hoog inbraakwerend vermogen. Bij schade is reparatie eenvoudig, waardoor niet het hele kozijn of de deur vervangen hoeft te worden.

 • Veelzijdigheid

Hout biedt ongekende ontwerpvrijheid. Of het nu gaat om historische details bij restauratie of moderne designprofileringen, hout maakt het mogelijk. Houten producten kunnen in vrijwel elke kleur worden geleverd, wat architecten veel vrijheid biedt en zorgt voor prachtige details.

 • Onderhoudsvriendelijk

Houten producten zijn eenvoudig te onderhouden en kunnen qua kleur worden aangepast aan de laatste trends. Beschadigingen kunnen worden bijgewerkt, waardoor hout er na onderhoud weer als nieuw uitziet.

 • Recyclebaar en biologisch afbreekbaar

Hout is uitstekend recyclebaar en vereist weinig energie voor het recycleproces. Mocht hout niet worden gerecycled, dan kan het gebruikt worden om groene energie te produceren, waarbij de CO2-uitstoot gelijk is aan de hoeveelheid die tijdens de groei is opgenomen. Hierdoor is het gebruik van hout voor energie volledig CO2-neutraal. Bovendien is hout volledig biologisch afbreekbaar, wat toekomstige generaties van afval bespaart.

 • Esthetiek en warmte

Hout straalt warmte en natuurlijke schoonheid uit. Het vormt een natuurlijke verbinding tussen binnen en buiten, en door de flexibiliteit in ontwerp kan hout elke gewenste uitstraling creëren, wat bijdraagt aan de waardevastheid van uw woning of pand.

 • Milieuvriendelijkheid

Voor de productie van hout is weinig energie nodig. Het gebruik van hout voor kozijnen, deuren, daken en trappen helpt het milieu, in plaats van het te belasten.

Conclusie waarom hout:

Kies voor hout en profiteer van een duurzaam, milieuvriendelijk en esthetisch aantrekkelijk materiaal dat bijdraagt aan een betere toekomst.

Vragen? Neem contact met ons op!

Heeft u vragen over tuin- en bouwmaterialen? Bel of mail Rowin, hij helpt u graag verder met:

 • projectadvies op maat
 • gratis productsamples
 • vrijblijvende offerte

+31 (0) 488 44 28 76
info@edenbv.nl

Tielsestraat 85
4043 JR Opheusden

Of vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met u op.