Zware kwaliteit met Siberisch lariks

Eigenlijk hoort Siberisch lariks thuis in de koude taigawouden van Siberië of op de besneeuwde hellingen van de Alpen. Maar juist omdat Siberisch lariks goed bestand is tegen kou, is deze boomsoort ook in Nederland gepland. Hoewel de lariksen verspreid over de Nederlandse zandgronden (de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug), zijn de bomen het meest en het mooist te bewonderen in Drenthe: in het lariksbos.

Bij de bebossing van de Drentse heidegronden, is gezocht naar een boomsoort die goed bestand is tegen regen, wind en vorst. Daarom werd uiteindelijk ruim 5.000 hectare lariksbos gepland. Inmiddels zijn al deze lariksen volwassen, zodat het mogelijk is tussen tientallen meters hoge bomen te wandelen. Zo waant u zich in het lariksbos diep in Rusland!

Vroeger en nu

Het gebruik van Siberisch lariks is een nieuw leven ingeblazen. Al van vroeger uit werd larikshout gebruikt in de tuinbouw, de scheepsbouw, de mijnbouw en de waterbouw. Tegenwoordig worden er trappen, kozijnen, vloeren én gevels van gebouwd.

Siberisch lariks werd vroeger gebruikt vanwege haar duurzame en sterke kenmerken, terwijl uitstraling nauwelijks een rol speelde. Nu is dat volledig andersom. Siberisch lariks wordt steeds meer gebruikt vanwege haar exclusieve en fraaie kleur en structuur.

De uitstraling van Siberisch lariks is heel divers. Daardoor is de kleur moeilijk te beschrijven.  Siberisch Lariks vertoont kleurenvariaties van licht geelbruin, tot roodachtig bruin. Tegelijkertijd zijn de relatief kleine noesten herkenbaar, die mooi opvallen. De duidelijk zichtbare groeiringen, zorgen voor duidelijke en unieke vlammentekeningentjes.

Groots en zwaar

Siberisch lariks is een van de grootste en een van de zwaarste naaldhoutsoorten. Siberisch lariksen worden gemiddeld 30 tot 40 meter met een diameter tot wel anderhalf meter. De stam kenmerkt zich door een dikte die in omvang bij de takvorming snel afneemt. Het unieke van Siberisch lariks is dat het de enige naaldhoutsoort is, die haar naalden in de winter verliest.

De massa van Siberisch lariks kan oplopen tot wel 900 kg per m3. Zo kan vers gekapt Siberisch lariks zo zwaar zijn, dat het niet gevlot kan worden. Zo ligt er naar schatting op de rivierbodems van Siberië ruim 50 miljoen m3 aan larikshout.

Duurzaam

Vanwege haar uitstraling, wordt Siberisch lariks veel toegepast in de meubelindustrie. Vanwege haar natuurlijke vochtbescherming en duurzaamheid, wordt Siberisch lariks ook veel gebruik in buitentoepassingen waar contact is met water, als (roei)boten, damwanden en waterwerken.

Siberisch lariks is op de taxus na, de beste en meest duurzame naaldhoutsoort. Dit is omdat Siberisch lariks een relatief langzame groei kent in koude gebieden. De stevige structuur die het hout hierdoor krijgt, zorgt ervoor dat gevelbekleding een van de meest gebruikte toepassingen van Siberisch lariks is.

Ecologisch

Siberisch lariks is daarnaast ecologisch verantwoord. Siberisch lariks wordt voornamelijk in de winter gekapt. Dit wordt gedaan omdat het hout daarom beter beschermd is tegen insecten en schimmels. Maar tegelijkertijd worden bosgronden in de winter minder beschadigd dan in de zomer. Daarnaast vindt het eerste vervoer van de lariksstammen per rivier plaats, in plaats van per het spoor of per (snel)weg. Het afval dat overblijft na de bewerking van Siberisch lariks, wordt hergebruikt als snijfineer om bijvoorbeeld meubels heen.

Naaldhout geeft elke gevel een unieke uitstraling. Maar dan moet het wel naaldhout van de allerbeste kwaliteit zijn. Want om de gevel jarenlang onder alle weersomstandigheden te beschermen, is alleen het zwaarste naaldhout geschikt. En dat is Siberisch lariks!