Waarom houten gevelbekleding?

De keuze van de juiste exclusieve en natuurlijke houten gevelbekleding

De gevel bepaalt het aangezicht van uw huis. Dan wilt u natuurlijk wel dat het er goed uitziet. Het is niet eenvoudig om de juiste gevelbekleding voor uw huis te vinden. Dit wordt door de grote hoeveelheid aan beschikbare informatie niet gemakkelijker. Het bekleden van uw gevel met hout geeft uw huis een extra exclusieve uitstraling. Maar waarom kiezen voor houten gevelbekleding? Wij bespreken de mogelijkheden van hout en de verschillende soorten hout in dit blog.

 Keuze voor houten gevelbekleding

Allereerst is de keuze van het materiaal van belang. Zo kunt u kiezen uit betonnen gevelbekleding, metalen gevelbekleding, stenen gevelbekleding, planten gevelbekleding of houten gevelbekleding. Om voor u de keuze eenvoudiger te maken, adviseert Eden houten gevelbekleding.

Waarom houten gevelbekleding?

Dan vraagt u zich waarschijnlijk af: waarom houten gevelbekleding? Allereerst geeft houten gevelbekleding uw woning een prachtige natuurlijke uitstraling. Hout is immers een natuurproduct. Maar ook kunt u dezelfde houtsoorten gebruiken voor uw buitenvloer of tuinafscheiding. Dit zorgt ervoor dat uw gevel een prachtig geheel is met uw tuin.

Maar ook de prachtige kleuren en nerfstructuren in hout zijn unieke kenmerken die u in geen enkel ander materiaal voor gevelbekleding terugvindt. Zo kenmerkt elke houtsoort van Eden zich met een eigen kleur en een eigen nerfstructuur.

De houten gevelbekleding van Eden heeft daarnaast een praktische functionaliteit. Houten gevelbekleding heeft namelijk een grote bijdrage aan isolatie. Dit resulteert voor u in forse energiebesparing.

Maar nog belangrijker is de levensduur van de ecologische houtsoorten. Met behulp van milieuvriendelijke bewerkingsmethoden krijgen de houtsoorten van Eden duurzaamheidsklasse één of twee. Dit betekent dat de gevelbekleding minimaal vijftien jaar meegaat! Zo bespaart u ook op de lange termijn veel geld.

Uw bijdrage aan het milieu

Eden maakt enkel gebruik van ecologische en duurzame houtsoorten. Dit maakt houten gevelbekleding een milieuvriendelijke keuze. Hout dat niet komt uit tropische bossen aan de andere kant van de wereld, maar uit bossen die bijna naast deur zijn. Zo zorgen wij dat wereldwijd bossen behouden blijven. En daarmee beschermt u de leefomgeving van miljoenen planten, dieren en mensen! Is dat geen reden om voor ecologische en duurzaam hout voor uw gevel te kiezen?

De keuze van de juiste houtsoort

Het assortiment van Eden bestaat uit een heel aantal ecologische houtsoorten. Al deze houtsoorten zijn ecologisch verantwoord en zeer duurzaam. Daarin onderscheiden de houtsoorten zich niet van elkaar. Maar welke houtsoort past bij uw smaak? De houtsoorten hebben verschillende uiterlijke kenmerken. Denk hierbij aan kleur van het hout, de nerfstructuur en noesten in het hout. Zo kiest u bij Eden een houtsoort die qua uiterlijk bij uw smaak aansluit. Middels deze uiterlijke kenmerken ziet u hoe de verschillende houtsoorten zich onderscheiden.

Kebony hout

Kebony hout heeft een diepe en rijke, bruine kleur. Zon en regen geven het hout na verloop van tijd een prachtige zilvergrijze glans. Kebony wordt wereldwijd aanbevolen door veel leidende architecten.

Thermo Fraké Noir

Thermo Fraké Noir is een thermisch gemodificeerde, egale, notenbruine loofhoutsoort met een prachtige kenmerkende, donkere vlamstructuur. Fraké Noir bevat slechts enkele, zeer kleine noesten of harstekeningen. Het hout heeft een exclusieve, exotische en stijlvolle uitstraling.

Thermo Essen

Thermo Essen heeft een prachtige warme, bruine kleur. Het hout is stabiel, vormvast en kent een lange levensduur. Thermo Essen wordt gekenmerkt door een natuurlijke, vlammende nerfstructuur.

Thermo Grenen

Thermo grenenhout is een van de meest gebruikte naaldhoutsoorten. Thermisch grenenhout is substantieel voordeliger in de prijs dan alternatieve houtsoorten en bovendien verkrijgbaar in uiteenlopende profielen.

Thermo Ayous

De kern van Ayous is witachtig, tot crème. Na verloop van tijd verkleurt het hout naar een prachtige goudgele kleur. Daarnaast kenmerkt het hout zich door een rechte of golvende draad. Deze draad maakt ook dat elke plank van deze houtsoort uniek is.

Padoek

Padouk wordt gekenmerkt door een prachtige natuurlijke en egale vergrijzing, waarbij de typerende nerfstructuur zichtbaar blijft.

Jaya

Aangezien Jaya een verzamelnaam is voor diverse Shoreasoorten kunnen kleur en gewicht sterk uiteenlopen. De kleur kan variëren van bleekroze tot heel donkerrood. Jaya is een veelgebruikte houtsoort in de timmerindustrie. Dit voornamelijk door de goede eigenschappen in combinatie met de verkrijgbaarheid. Jaya wordt gekenmerkt door een langzame vergrijzing, wat vaak als positief wordt gezien door de liefhebbers van de natuurlijke houtkleur, en een wilde nerfstructuur.

Accoya hout

Accoya hout wordt gekenmerkt door de natuurlijke schoonheid en sterkte. Het hout gaat erg lang mee en wordt enorm stabiel. Door deze stabiliteit is Accoya bij uitstek geschikt voor toepassingen als gevelbekleding.

Siberisch Lariks

Siberisch Lariks komt uit duurzaam beheerde bossen. Door de relatief langzame groei krijgt het hout een stevige structuur met een hoog gewicht. Het hout heeft een prachtige groene tot bruine kleur, die langzaam vergrijsd.

Douglas hout

Douglas houtis een van de hardste naaldhoutsoorten, met een prachtige geelachtige kleur en structuur. Douglas hout kenmerkt zich door het feit dat het hout steeds harder wordt na droging.

Robinia

Robinia, een van Europa’s meest milieuvriendelijke houtsoorten. Robinia vergrijst na verloop van tijd schitterend en wordt met de tijd nog mooier en karakteristieker. Robinia laat zien dat hout een echt puur natuur product is!

Bamboe hout

Bamboe is de snelstgroeiende plant ter wereld. Het hout heeft een prachtige structuur met herkenbare bamboeknopen. Dankzij de unieke productiemethode wordt het hout extreem hard. Bamboe wordt geleverd met 25 jaar garantie.

Thermo Radiata Pine

Thermo Radiata Pine hout is een ecologisch gezien een perfect alternatief voor tropisch hardhout. Het stabiele thermohout heeft een verbeterde vormvastheid en een aantrekkelijke donkerbruine kleur.

Western Red Cedar

Western Red Cedar kent talloze kleurvariaties: van licht geelbruin, over rozebruin en zalmkleur tot chololadebruin. Western Red Cedar kent hoge duurzaamheidsklasse.

Iroko

Iroko is een mooie en zeer duurzame Afrikaanse houtsoort. Het staat bekend om haar donkergele tot chocoladebruine kleur en de specifieke structuur

Meer weten?

Middels deze blog hopen wij u geholpen te hebben in uw keuze voor de juiste houten gevelbekleding. Meer informatie kunt u vinden in ons inspiratiemagazine. Of maak een afspraak om al uw vragen aan onze experts te stellen, op +31 488 442876 of via info@edenbv.nl.

Hoe kan hout als ecologisch bouwmateriaal toegepast worden, zonder in te boeten op prestaties? Waarbij het echt mogelijk is duurzaam te bouwen en tegelijkertijd een positieve bijdrage te leveren aan het milieu? In de video ontdekt u deze antwoorden van Accoya®.