De voordelen maar ook de nadelen van een houten terras

U heeft besloten om uw tuin of balkon te verfraaien met een terras? Gefeliciteerd! Want een terras betekent optimaal genieten. Maar deze beslissing is pas de eerste stap. Want wanneer u een terras wilt aanleggen, kunt u kiezen uit enorm veel verschillende materialen. Elk materialen heeft zijn voordelen en nadelen, wat prijsverschillen verklaart.

Hout is een van deze materialen. Zoals alle producten heeft ook een houten terras haar voordelen en nadelen. Om een goede materiaalkeuze voor uw terras te kunnen maken, vindt u op deze pagina de voordelen en de nadelen van een houten terras.

Voordelen houten terras

Als duurzaamheid, maar ook milieu de twee kernwoorden zijn van uw woonconcept, mag u de mogelijkheid van een houten terras niet vergeten. In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, is hout juist een van de meest milieuvriendelijkste bouwmaterialen. Hout is namelijk een onuitputtelijke bron, wanneer het komt uit duurzaam beheerde bossen waar bomen opnieuw gepland worden. Daarnaast heeft hout de laagste cijfers wat betreft energieverbruik voor productie, fabricatie en bewerking.

Dankzij de unieke behandelingen die toegepast worden op de houtsoorten van Eden, zijn de houten terrassen bestand tegen temperatuurwisselingen en weersinvloeden en is het hout resistent tegen houtrot, insecten en schimmels.

Hout is een warm materiaal. Daardoor heeft hout ’s morgens geen tijd nodig om op te warmen. Daarom is het ook al vroeg in de morgen aangenaam en comfortabel om op te lopen, ook vergeleken met andere materialen. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld steen, wordt hout niet enorm heet op een warme zomerdag. Op hout kunt u de hele dag blootvoets lopen. Tijdens warme zomerdagen, zal een houten terras snel afkoelen. Sommige mensen vinden deze verkoeling heerlijk, anderen kunnen het al snel te fris krijgen, waardoor dit zowel een voordeel als een nadeel is.

Ten slotte is een groot voordeel van hout dat hout op verschillende ondergronden bevestigd kan worden. Zowel op een vlak als hellend vlak. Zowel op een zachte als een harde ondergrond.

Hoewel houten terrassen aansluiten bij de natuurlijke uitstraling van uw tuin of balkon, hebben houten terrassen ook nadelen.

Nadelen houten terras

Dankzij de unieke behandelingen, zijn de houten terrassen van Eden beschermt tegen vocht. Een nadeel is dat er krassen kunnen ontstaan op het hout, als u bijvoorbeeld met zand onder uw schoenen op een terras loopt.

De onderkant van houten terrassen is een ideale plek voor insecten, spinnen en slakken. Ze zoeken overdag verkoeling onder het houten terras en kunnen ’s avonds of ’s nachts voor overlast zorgen in uw tuin.

Bij een houten terras liggen de houten planken niet strak tegen elkaar. Dit kenmerkt de uitstraling van een houten terras, maar kleine voorwerpen kunnen eenvoudig tussen de planken vallen. Die kunt u lastig weer naar boven halen, omdat u de houten planken van uw terras niet snel kunt losschroeven.

Een ander kenmerk is dat elke houtsoort door weersomstandigheden vergrijst. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. De vraag is of vergrijsd hout past bij uw smaak en de sfeer van uw tuin. Het is mogelijk om deze vergrijzing tegen te gaan. Hierbij moet een houten terras goed (minimaal jaarlijks) onderhouden worden.

Heeft u een keuze gemaakt?

Heeft u de keuze gemaakt om hout als materiaal van uw terras te gebruiken? Laat u dan inspireren om te kiezen voor een ecologisch en duurzaam alternatief. Wanneer u kiest voor een ecologisch en duurzaam houten terras, blijft niet alleen de leefomgeving van plant- en diersoorten behouden, maar ook produceren bossen zuurstof en halen CO2 uit de lucht, waardoor de opwarming van de aarde geremd wordt. Denken aan uw persoonlijke toekomst en de toekomst van onder andere Estéfano Olavo.

Kortom, houten terrassen hebben zowel voordelen als nadelen. Toch als je alles op een rijtje zet is de kans groot dat je gewoon voor een houten terras kiest. De voordelen zijn echter groter als de nadelen. Maar als u kijkt naar alle voordelen, is volgens ons een houten terras een aanwinst voor iedere tuin of ieder balkon.