De vlonder schoonmaken: zo doet u dat!

Het is belangrijk om uw vlonder in topconditie te houden. Of u nu een vlonder heeft die al jarenlang ligt of er net een hebt laten aanleggen, het regelmatig schoonmaken en onderhouden ervan is essentieel om de levensduur te verlengen en een prettig gebruik te garanderen.

In onze blog gaan we hier dieper op in. We delen deskundige tips, technieken en informatie over de juiste materialen om uw vlonder er weer als nieuw uit te laten zien. Of u nu te maken heeft met groene aanslag, verkleuringen of gewoon wilt weten hoe u uw vlonder in de best mogelijke staat kunt houden, we hebben alles wat u moet weten om dit belangrijke aspect van tuinonderhoud onder de knie te krijgen.

Het reinigen van een composiet of houten vlonder vraagt per soort om een andere benadering. Maak hieronder de keus voor welke type materiaal u meer informatie wenst.

Houten vlonder schoonmaken

Om een houten terras in optimale conditie te houden adviseren we om wekelijks de vlonder te vegen. Hierbij worden verontreinigingen, zoals blad, vuil en stof, verwijdert voordat deze zich kunnen hechten aan het hout. Juist deze aanhechting veroorzaakt gladheid in natte periodes. Het wekelijks vegen voorkomt in veel gevallen gladheid in de herfst- en winterperiode.

Naast wekelijks klein onderhoud adviseren we om halfjaarlijks, in het voorjaar en najaar, de houten terrasplanken grondig te reinigen. Hiervoor kunt u onderstaand stappenplan hanteren voor het beste resultaat.

Benodigde materialen:

Voordat u begint, zorg ervoor dat u de volgende materialen bij de hand heeft:

 • Een bezem
 • Milieuvriendelijke vlonderreiniger
 • Een zachte borstel of schrobborstel
 • Emmer
 • Tuinslang
 • Houtbeits (indien gewenst)
 • Kwast of verfroller (indien gewenst)

Stap 1: Verwijder los vuil en bladeren

Begin met het verwijderen van los vuil, bladeren en takken van uw vlonder. Gebruik een bezem om alles bij elkaar te vegen en het vervolgens weg te gooien. Dit voorkomt dat vuil krassen veroorzaken tijdens het reinigingsproces.

Stap 2: Reinig de vlonder met vlonderreiniger

Vul een emmer met water en voeg de aanbevolen hoeveelheid milieuvriendelijke vlonderreiniger toe. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste verdunning. Gebruik een zachte borstel of schrobborstel om de vlonder grondig te schrobben. Werk in kleine secties en zorg ervoor dat u alle vuil en vlekken grondig verwijdert.

Stap 3: Spoel grondig af

Spoel de vlonder grondig af met een tuinslang om alle resten van de vlonderreiniger en vuil weg te spoelen. Zorg ervoor dat er geen reinigingsmiddel achterblijft, want dit kan het hout beschadigen.

Stap 4: Laat de vlonder drogen

Laat de vlonder volledig drogen voordat u verdergaat. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van het weer. Zorg ervoor dat er geen water op het oppervlak achterblijft voordat u verdergaat.

Stap 5: Overweeg houtbeits

Als uw vlonder er dof uitziet of verkleuringen heeft, overweeg dan om houtbeits aan te brengen. Houtbeits beschermt het hout tegen weersinvloeden en geeft het een frisse uitstraling. Kies een beits die geschikt is voor buitenhout en volg de instructies op de verpakking voor het aanbrengen.

Houd er rekening mee dat door alle weersinvloeden de beits- of olielaag snel zal slijten. De onderhoudsinterval van een dergelijke afwerking is ca. 1 jaar, afhankelijk van de situatie en het gekozen product. Laat u hierover vooraf goed informeren en volg de applicatie instructie van het betreffende product.

Stap 6: Regelmatig onderhoud

Om uw houten vlonder in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Veeg bladeren en vuil regelmatig weg, en overweeg om elk (half)jaar opnieuw te reinigen en opnieuw te beitsen, afhankelijk van de staat van uw vlonder.

Met deze stappen kunt u uw houten vlonder schoonmaken en onderhouden, zodat deze er jarenlang prachtig uitziet. Een goed onderhouden vlonder is niet alleen een aanwinst voor uw buitenruimte, maar het verlengt ook de levensduur van het hout, waardoor u er nog vele seizoenen van kunt genieten.

Techniclic Padouk vlonder
Garapa Buitenvloer

Kunststof vlonder schoonmaken

Benodigde materialen:

Voordat u begint, zorg ervoor dat u de volgende materialen bij de hand hebt:

 • Een bezem
 • Een emmer
 • Warm water
 • Geschikte kunststofreiniger
 • Een zachte borstel of spons
 • Tuinslang
 • Zachte doeken of een microvezeldoek

Stap 1: Verwijder los vuil en bladeren

Begin met het verwijderen van los vuil, bladeren en andere organisch materiaal van uw kunststof vlonder. Dit kunt u eenvoudig doen met een bezem. Het verwijderen van vuil voorkomt krassen tijdens het reinigingsproces.

Stap 2: Meng de reinigingsoplossing

Vul een emmer met warm water en voeg de aanbevolen hoeveelheid kunststofreiniger toe. Volg de instructies op de verpakking om de juiste verdunning te krijgen.

Stap 3: Schrobben

Doop een zachte borstel of spons in de reinigingsoplossing en begin met het zachtjes schrobben van uw composiet vlonder. Werk in kleine secties en zorg ervoor dat u al het vuil en vlekken verwijdert. Als er hardnekkige vlekken zijn, kunt u een beetje extra druk uitoefenen, maar vermijd agressief schrobben om krassen te voorkomen.

Stap 4: Spoelen

Spoel de vlonder grondig af met een tuinslang om alle resten van de reinigingsoplossing weg te spoelen. Zorg ervoor dat er geen schoonmaakmiddel achterblijft, want dit kan strepen achterlaten en het oppervlak plakkerig maken.

Stap 5: Drogen

Laat uw kunststof vlonder volledig drogen voordat u verdergaat. U kunt dit proces versnellen door het oppervlak af te vegen met zachte doeken of een microvezeldoek.

Stap 6: Regelmatig onderhoud

Om uw composiet vlonder in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Veeg bladeren en vuil regelmatig weg, en overweeg om elk (half)jaar opnieuw te reinigen, afhankelijk van de staat van uw vlonder.

Kunststof vlonders zijn een fantastische keuze vanwege hun duurzaamheid en lage onderhoudsvereisten. Met de juiste zorg en aandacht zal uw kunststof vlonder er jarenlang als nieuw uitzien en een aantrekkelijke en functionele aanvulling zijn op uw buitenruimte.

Vragen? Neem contact met ons op!

Heeft u vragen over tuin- en bouwmaterialen? Bel of mail Rowin, hij helpt u graag verder met:

 • projectadvies op maat
 • gratis productsamples
 • vrijblijvende offerte

+31 (0) 488 44 28 76
info@edenbv.nl

Tielsestraat 85
4043 JR Opheusden

Of vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met u op.

Duurzaam en ecologisch

Eerlijk en puur

Krachtige kwaliteit

Betrouwbaar en transparant