Ecologische en duurzame tuinmaterialen: voor de toekomst!

Onlangs las ik een blog over de ecologische en duurzame waarde en hout. Daarin zei de schrijver: ‘Weg met die duurzame plank voor je kop. Lang leve de splinter!’ De schrijver had kritiek op verschillende ecologische en duurzame tuinmaterialen. Hij zei dat wij mensen die bij aankoop van een duurzaam product, graag willen horen hoe goed bezig we zijn. Maar hoe duurzaam is hout als we het tegelijkertijd inpakken in plastic? Denken wij bij duurzaam nog steeds niet te veel aan onszelf? Opnieuw het voorbeeld van hout. Hout is een schaars product. Maar is geen enkele reden dat hout schaars zou moeten zijn. Er is wereldwijd voldoende ruimte, om voldoende productiebossen aan te leggen om te voldoen aan de vraag naar hout. Zo zijn we heel erg bezorgd over tropische regenwouden. Echter is dit te wijden aan de kap van deze bossen die omgevormd worden tot landbouwgrond. Zo is de houtkap het probleem niet. Zolang er maar bomen terug worden gepland. Bovendien zijn wij bij Eden ervan overtuigd dat we niet gebonden zijn aan tropische regenwouden. Er is voldoende Europees hardhout, zoals eikenhout en douglas hout. Wanneer u hieraan blijft denken bij de aanleg van een tuin, is dit een prachtige reden om te kiezen voor een duurzame tuin. De tuin is vaak het ondergeschoven kindje als het gaat om duurzaam wonen. Een duurzame woning levert immers energiebesparing op, waardoor de energierekening lager is. Bij een duurzame tuin is deze output echter minder goed te bepalen. Wat is een ecologische en duurzame tuin? Bij een ecologische en duurzame tuin houdt u rekening met het milieu. Globaal en lokaal. Een ecologische en duurzame tuin betekent bewust prioriteiten stellen. Een ecologische en duurzame tuin betekent de aanleg van een tuin met milieuvriendelijke, duurzame en slijtvaste materialen. Materialen die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. Een ecologische en duurzame betekent echter ook gebruik maken van lokale plantensoorten. En een ecologische en duurzame tuin betekent duurzaam onderhoud van een tuin. Ecologische en duurzame tuinmaterialen Ecologische en duurzame tuinmaterialen onderscheiden zich aan de hand van de volgende kenmerken:
  1. Ecologische en duurzame tuinmaterialen zijn natuurlijke materialen, zoals hout.
  2. Ecologische en duurzame tuinmaterialen zijn milieuvriendelijk geproduceerd.
  3. Ecologische en duurzame tuinmaterialen hebben een lange levensduur.
  4. Ecologische en duurzame tuinmaterialen dragen bij aan het lokale milieu.
  5. Ecologische en duurzame tuinmaterialen kunnen (deels) worden gerecycled.
  6. Eventueel zijn ecologische en duurzame materialen die transportkosten uitsparen, waardoor CO2-uitstoot wordt verminderd.
Denk hierbij aan een schutting van bijvoorbeeld natuurlijke takken of een trellis waar planten (als hedra’s) tegenaan kunnen groeien. Of een terras van ecologisch en duurzaam hout als essenhout of eikenhout. Kies niet zomaar een terras, maar verdiep u in de voordelen en nadelen van ecologische en duurzame tuinmaterialen. Een terras van bijvoorbeeld thermisch essenhout, is een prachtig alternatief voor steeds schaarser wordend tropisch hardhout voor buitentoepassingen. De ecologische en duurzame tuinmaterialen van Eden, zijn zorgvuldig geselecteerde materialen die bijdragen aan een betere wereld. Voor u als mens, voor onze leefomgeving en voor de natuur. Duurzaam, het woord zegt het al, streven naar een zolang mogelijk gebruik. Geen tuinmaterialen die snel verweren, snel aan vervanging toe zijn of die behandeld zijn of om een behandeling vragen met minder milieuvriendelijke middelen. Ecologische en duurzame beplanting Ecologische en duurzame beplanting is het lastigste onderdeel van een tuin. Het belangrijkste onderdeel van ecologische en duurzame beplanting is dat de planten afgestemd zijn op het klimaat en de grond van uw tuin. Zo hebben planten minder last van schimmels, bacteriën en ander ongedierte. Andere creatieve oplossingen zijn een moestuin, waardoor u niet meer naar de supermarkt hoeft om niet-duurzame boodschappen te doen. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een groene wand of een groen dak. Zo wordt uw woning, garage of schuur in samenhang met uw tuin ook groen, ecologisch en duurzaam. Ecologisch en duurzaam tuinonderhoud Mocht er iets mis zijn met de ecologische en duurzame beplanting in uw tuin, kies dan louter uit biologische bestrijdingsmiddelen. Maar denk dan ook aan het zelf composteren van uw tuin, combinatieteelt van planten uit uw eigen tuin of het opvangen van regenwater. Ecologisch en duurzaam tuinonderhoud betekent ook zo weinig mogelijk tuinverlichting. Wanneer u kiest voor tuinverlichting, kies dan voor LED-verlichting of verlichting op zonne-energie. Veiligheid en gezondheid voor mensen, dieren en planten. Globaal en lokaal. Dat zijn de ecologische en duurzame tuinmaterialen van Eden. Voor meer informatie of deskundig advies, denken we graag met u mee om een ecologische en duurzame buitenruimte te creëren.