Robinia: dé natuurlijk sterk en ecologische boom

Robinia. Een Amerikaanse houtsoort. De naam van Robinia is vernoemd naar vader en zoon Jean en Vaspasien Robin. Zij waren lijfartsen van koning Hendrik IV van Frankrijk. Deze plantten in 1601 de Robiniaboom in de tuin van het Louvre in Parijs.

Ruig, stijlvol en sierlijk

Robinia wordt zowel landschappelijk als stedelijk breed toegepast. Bij aanplant in verharding kan Robinia de bestrating opdrukken. Verder vormt de boom veel worteluitlopers. Robinia heeft een groot blad dat bestaat uit kleine, ovale blaadjes. Al vroeg heeft Robinia een diep gegroefde schors. In juni bloeit Robinia uitbundig met witte bloemtrossen. Ten slotte is de Robiniaboom een erg populaire boom onder bijen, omdat de bloesem sierlijk en eetbaar is. Bijen zijn dol dit zoete nectar en maken er heerlijke honing van.

De stammen van Robinia groeien niet altijd recht en het hout trekt gemakkelijk krom of scheurt. Ook het rondhout van Robinia is meestal niet recht, waardoor Robinia hout vaak gefreesd moet worden. Kort samengevat is de Robiniaboom ruig, stijlvol en sierlijk.

Robuuste uitstraling

Robinia is een houtsoort met een robuuste uitstraling. Haar hoge duurzaamheid maakt de houtsoort haast onverwoestbaar. Robinia wordt daarom ook vaak gebruikt voor bijvoorbeeld speeltoestellen. Als alternatief voor tropisch hardhout of voor geïmpregneerd hout kan Robiniahout een rol spelen voor een aantal toepassingsmogelijkheden waarbij de eigenschap duurzaamheid (klasse I/II) van belang is.

Milieuvriendelijk genieten

Robiniahout is zonder een chemische behandeling en zelfs bij bodemcontact enorm duurzaam. Dus zonder verf, lak of beits zorgt Robinia voor tientallen jaren zorgeloos genieten van uw buitenvloer of gevel! Maar wilt u uw Robiniahout toch graag beschermen, bijvoorbeeld tegen vergrijzen, adviseert Eden u te kijken naar een milieuvriendelijk alternatief, bijvoorbeeld beits op waterbasis.

Voordelen Robinia

De duurzaamheidsklasse van Robinia staat garant voor tientallen jaren zorgeloos genieten. Robinia vergrijst na verloop van tijd schitterend en wordt met de tijd nog mooier en karakteristieker. Robinia laat zien dat hout een echt puur natuur product is! Maar daarnaast heeft Robiniahout nog drie prachtige kenmerken om te kiezen voor Robinia:

  • Robinia hout is zo goed als onderhoudsvrij.
  • Robinia is een zware houtsoort en is daardoor duurzamer dan bijvoorbeeld onbehandeld eikenhout.
  • Robinia heeft een gunstige lijmbaarheid en buigbaarheid en is mede hierdoor eenvoudig te bewerken voor uw unieke wensen en eisen.

Correct hout

Eden wil het correcte gebruik van hout bevorderen. Dit betekent hout gebruiken voor toepassingen waarvoor de desbetreffende houtsoort het meest geschikt is. Elke houtsoort heeft immers haar specifieke eigenschappen. Zo is de ene houtsoort vooral geschikt voor binnen en de ander voor buiten. Zo worden milieubelastende houtbehandelingen vermeden. Tevens komen de eigenschappen van houtsoorten zo veel beter tot hun recht. Robinia is een van de prachtige voorbeelden van het gebruik van correct hout. Wanneer u kiest voor Robiniahout, kiest u voor ecologisch, duurzaam en milieuvriendelijk verantwoord hout uit Europa!

Als specialist in ecologische en duurzame houtsoorten voor buiten, denkt Eden graag met u mee. Wilt u dat wij met u meedenken? Stel dan vandaag nog uw vraag!