Moso bamboe groeit de lucht in!

Sinds april vorig jaar zijn in Ouwehands Dierenpark de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya te vinden. Op een mystieke wijze, probeert de dierentuin de Chinese sfeer te creëren, voor zowel de panda’s als de bezoekers van de dierentuin. Zo is het verblijf van de reuzenpanda’s onderdeel van een groter Aziatisch leefgebied, dat onderdak biedt aan verschillende Aziatische diersoorten. Inclusief bamboeplanten! Er is zelfs een koelcel voor bamboeopslag gebouwd, om de twee reuzenpanda’s van voldoende voedsel te kunnen voorzien.

Dat de reuzenpanda’s bamboe eten, is van nature vreemd te noemen. Reuzenpanda’s kunnen bamboe namelijk slecht verwerken. Bamboe bevat daarnaast weinig voedingsstoffen, waardoor de reuzenpanda’s veel bamboe moeten eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dan luidt de vraag op: maar wat biedt bamboe dan wel?

Bamboe: geen hout maar gras

Bamboe is een grote grassoort. Hoewel het geen hout is, kan het wel als alternatief voor hout fungeren. Na diverse bewerkingen welteverstaan. Nadat bamboe geperst en verlijmd (een CO2-neutraal proces), wordt het namelijk enorm hard en duurzaam. Dankzij de extra thermische behandeling krijgt bamboe de hoogste duurzaamheidsklasse (1). Zo is bamboe bijvoorbeeld 38% harder dan eikenhout en 18% harder dan esdoornhout. Hierdoor is bamboe uitermate geschikt voor onder andere terrassen, vlonders, tuinafscheidingen, binnenvloeren en gevelbekleding. Vanwege deze hoge duurzaamheid, heeft u bij de toepassingen bamboe tot 30 jaar garantie.

Bamboe: zeer ecologisch

Maar bamboe is daarnaast ook enorm ecologisch. Bamboe is namelijk het snelstgroeiende gewas ter wereld. De ‘Moso bamboesoort’ groeit binnen enkele maanden uit tot een plant van twintig meter, met een groeisnelheid tot wel één meter per dag in het groeiseizoen! De stam is binnen vijf jaar volwassen, in tegenstelling tot tropisch hardhout, dat gemiddeld pas na 50 tot 100 jaar volwassen is. Daarnaast blijven de wortels van een bamboeplant behouden. Hieruit groet bamboe opnieuw, waardoor bamboe een onuitputtelijke grondstof is.

Daarnaast is bamboe enorm ecologisch, omdat bamboe veel CO2 opneemt tijdens de groeispurt. Daardoor is bamboe over het gehele productieproces gezien CO2-neutraal.

Ook is bamboe eenvoudig te bewerken. Daardoor is er tijdens het productieproces weinig energie nodig. Maar ook ontstaat er weinig restafval.

Ten slotte vormt de productie van bamboe geen bedreiging voor het leefgebied van de reuzenpanda’s en andere Aziatische diersoorten. Reuzenpanda’s in het wild, leven voornamelijk in het midden van China. De bamboe van Moso wordt uit gebieden buiten deze leefomgevingen gehaald.

Bamboe: de bewerking

Na de oogst van de bamboe plant, wordt de plant in kleine stukjes gezaagd, waardoor kleine stripjes overblijven. Deze stripjes worden daarna gedroogd voordat bamboe behandeld wordt. Wanneer de bamboestripjes volledig droog zijn, kan gekozen worden uit drie bewerkingsmethoden:

  • Allereerst kan worden gekozen om de bamboestripjes horizontaal te plaatsen en aan elkaar te verlijmen. Hierdoor ontstaat een uniek lijnenpatroon, waarin de bamboeknoppen nog duidelijk zichtbaar zijn.
  • Ook kan worden gekozen om de bamboestripjes verticaal te plaatsen en aan elkaar te verlijmen. Hierdoor ontstaat een fijn lijnenpatroon, waarin de bamboeknoppen subtiel zichtbaar zijn.
  • Daarnaast kunnen de bamboestripjes, voordat deze verlijmd worden, onder hoge druk gecomprimeerd (geperst) worden. Zo krijgt bamboe een enorm hoge dichtheid (tot meer dan 1000 kg/m3).

De ecologische en thermische behandeling (met behulp van ThermoWood) van bamboe, bepaalt uiteindelijk de stabiliteit en de kleur.

Bamboe: geen trend

Dankzij onderzoek en innovaties, wordt bamboe steeds ecologischer en duurzamer. Zo is er steeds minder energie nodig tijdens het productieproces van bamboe en wil Moso in de toekomst 100% biobased lijm gebruiken.

Het gebruik van bamboe neemt een enorme vaart. Bij Eden bieden we verschillende bamboe oplossingen. Graag leggen we uit hoe wij bamboe toe kunnen passen in uw projecten. Zowel voor exterieur als interieur. Bamboe is geen trend, maar dé oplossing voor tropisch hardhout. 

Over de leverancier

Moso is dé leverancier als het gaat om bamboe. De bamboe industrie is een relatief jonge industrie. Ongeveer 20 jaar wordt bamboe toegepast als product voor buiten en voor binnen. Dankzij haar focus op duurzaamheid, haar productkwaliteit en haar innovatief karakter, is Moso een A-merk in bamboe.