Houtbeits voor gevelbekleding

Houtbeits voor gevelbekleding

Er zijn verschillende houtsoorten geschikt om op kleur te behandelen of om natuurlijke vergrijzing tegen te gaan en egaal te laten verlopen. Veel gekozen toepassingen hierbij zijn het voorvergrijzen van hout of het op kleur houden van het hout middels een olie of semi-transparante beits. Hierbij zijn verschillende behandelingen en houtbeits kleuren mogelijk. Wij kunnen u hierin adviseren en inspireren. Door middel van samples, projectfoto’s, onze showtuin en mogelijkheid tot het bezichtigen van gerealiseerde projecten.

 

Welke verschillende houtkleuren en beitsen zijn er?

Er zijn verschillende methoden om houten gevelbekleding te behandelen. Je kunt oliën of transparant beitsen, semi-transparant beitsen of dekkend op kleur beitsen. Elke methode heeft zo zijn voor- en nadelen. Het kleuren van hout is dus een keuze die met het juiste advies genomen moet worden. Welke uitstraling is gewenst, welke mate van onderhoud is acceptabel, welke houtsoort past goed bij welke behandeling, hoe werkt het precies met behandelen van hout, wat is voorvergrijzen en welke verwachting mag ik hebben per behandeling? Allerlei vragen die belangrijk zijn wanneer de keus wordt gemaakt voor het behandelen van hout. Hieronder zijn de vier meest voorkomende behandelingen uitgelegd.

 

Oliën / Transparante beits

Hout kleuren met olie of een transparante beits is een optie met een korte onderhoudsinterval. Deze behandeling zal elke 9 tot 12 maanden herhaald moeten worden. Dit komt omdat er in de olie of transparante beits geen of heel weinig pigment aanwezig is. Voordeel hiervan is dat het hout vrijwel dezelfde kleur houdt bij de montage, echter zal door de vergrijzing van het onderliggende hout de kleur ook snel lichter worden. Nadeel van deze optie is de hoeveelheid onderhoud. Hierdoor wordt er in de praktijk niet vaak voor gekozen.

Semi-transparante beits

Om de houtkleur langer te behouden met een langere onderhoudsinterval raden wij een semi-transparante beitsafwerking aan. Deze beits voor de gevelbekleding heeft meer pigment dan een transparante beits. Hierdoor krijgt de gevel een andere houtkleur (vaak donkerder) dan het origineel, echter zal dit vele malen langer op kleur blijven dan een transparante afwerking. Ook een semi-transparante beitsafwerking zal na verloop van tijd in kleur gaan veranderen. Echter zal dit bij periodiek onderhoud niet gaan vergrijzen. Deze behandeling zorgt ervoor dat er een prachtige houtkleur behouden blijft, dat er minder onderhoud nodig is en de vergrijzing van het hout tegengegaan wordt. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar, van donkere tot lichte tinten. Elke houtsoort heeft zijn eigen originele kleur, dit heeft invloed op de uiteindelijke kleur van de behandeling. Donkerdere houtsoorten zullen met bijvoorbeeld de Eden Natural Color donkerder uitvallen dan bij houtsoorten met een van nature lichtere kleur.

Dekkende beits

Een dekkende beits zorgt voor één egale kleur over de gehele houten gevelbekleding. Dit wordt veel gedaan met de kleuren zwart en antraciet. Maar ook andere verschillende kleuren zijn hierin mogelijk. Dekkend beitsen zorgt voor een minder natuurlijke uitstraling van het hout. De nerfstructuur zal ook minder goed zichtbaar zijn. Door de hoeveelheid pigment in een dekkende beitsafwerking, zal de onderhoudsinterval langer zijn dan bij een semi-transparante afwerking. Echter, ook bij een dekkende afwerking zal de kleur na verloop van tijd gaan veranderen, waardoor een herhaal behandeling nodig is. Een dekkende beitsafwerking zorgt voor een egale kleur en minder onderhoud.

Voorvergrijzen

Hout kun je laten voorvergrijzen. Voorvergrijzen zorgt voor een egale vergrijzing op alle windrichtingen, onder overstekken en andere plekken waar de weersinvloeden geen effect kunnen hebben op het hout. Wanneer de keus wordt gemaakt voor natuurlijk vergrijzen, dan zorgen de weersinvloeden (UV en neerslag) voor de natuurlijke vergrijzing. In sommige gevallen kan het gebeuren dat, door bijvoorbeeld overstekken of dagkanten, er een onregelmatige vergrijzing met een vlekkerig resultaat optreedt. Zo zal de gevelbekleding gericht op het zuiden sneller en anders vergrijzen dan op het noordgevel. Een hout vergrijzingsmiddel om dit egaal te laten verlopen noemen we dus voorvergrijzen. Dit is een eenmalige, fabrieksmatige behandeling die bij de juiste montage en verwerkingsvoorschriften niet herhaald hoeft te worden. Een voorvergrijzer is verkrijgbaar in diverse grijstingen. Het periodiek reinigen van de gevel gedurende de levensduur is belangrijk, wat overigens ook geldt voor andere behandelingsmethoden, alsmede de natuurlijke vergrijzing. Ook een voorvergrijzer is een semi transparante beitsafwerking. Echter door de keuze voor een grijstint zal de natuurlijke vergrijzing van het achterliggende hout zorgen voor een egale grijze tint van de gevelbekleding.

Natuurlijke vergrijzing

Natuurlijke vergrijzing van hout komt door de blootstelling aan UV straling. Hierdoor verdwijnt het pigment in het hout en zal het grijs worden van kleur. Elke houtsoort zal natuurlijk vergrijzen indien er geen gebruik wordt gemaakt van een olie, verf of beits. Er zitten natuurlijk wel verschillen in de vergrijzing van de verschillende houtsoorten. Zo zal Thermo Essen donkerder grijs worden dan bijvoorbeeld Thermo Fraké en Thermo Ayous. Padouk wordt bijvoorbeeld prachtig zilvergrijs en Accoya wat licht en geel achtig door zijn bijzondere verduurzaming. Waar je vooral op moet letten bij natuurlijke vergrijzing dan alle windrichtingen anders zullen vergrijzen. Noord zal bijvoorbeeld minder snel en anders vergrijzen dat de zuid zijde. Ook zal je onder overstekken en andere uitstekende delen stukken krijgen die niet vergrijzen of waar je “vlekken” kan gaan zien. Natuurlijke vergrijzing geeft een prachtig effect en het grootste voordeel is dat het geen onderhoud met zich meebrengt anders dan reinigen wanner nodig.

Vele verschillende houtsoorten zijn bij ons natuurlijk vergrijst te bezichtigen in de showtuin. Zoals Thermo Fraké, Thermo Ayous, Thermo Grenen, Accoya, Thermo Essen, Kebony en Padouk. Het natuurlijk vergrijzen van Douglas, Thermo Radiata Pine en verschillende hardhoutsoorten is bij ons ook te zien.

Ons kantoorpand is rondom bekleed met Western Red Cedar en hiermee kunnen we goed laten zien wat de verschillende windrichting doen met het vergrijzen van hout. Maak een afspraak met onze houtspecialist zodat hij u alles kan vertellen en laten zien!

Waar moet je op letten?

Het is belangrijk goed na te denken over een aantal onderwerpen. De uitstraling van je gevel is erg belangrijk. Wordt er gekozen voor een robuuste uitstraling met meer knoesten of een strakke en moderne uitstraling zonder knoesten en een mooie nerfstructuur. De onderhoudsvraag is of periodiek onderhoud acceptabel is, een minimum aan onderhoud gewenst is met een egale grijskleur of de keus valt op het hout natuurlijk te laten vergrijzen met eveneens minimaal onderhoud. Bij het op kleur brengen van hout is ook de keuze voor de kleurtint belangrijk, in combinatie met de houtsoort en eventueel andere gebruikte materialen. Als specialist voor houten gevelbekleding en kleurafwerkingen geven we graag advies en inspiratie om tot de juiste keuze te komen.

Vragen? Neem contact met ons op!

Heeft u vragen over tuin- en bouwmaterialen? Bel of mail Rowin, hij helpt u graag verder met:

  • projectadvies op maat
  • gratis productsamples
  • vrijblijvende offerte

+31 (0) 488 44 28 76
info@edenbv.nl

Tielsestraat 85
4043 JR Opheusden

Of vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met u op.

Duurzaam en ecologisch

Eerlijk en puur

Krachtige kwaliteit

Betrouwbaar en transparant