Ecologische en duurzame gevelbekleding van ThermoWood

Ecologische en duurzame gevelbekleding van ThermoWood

Bent u op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout? Dan is ThermoWood dé oplossing! Hout dat niet afkomstig is uit tropische bossen, maar uit duurzaam beheerde bossen! Gevelbekleding van ThermoWood is goedkoop, ecologisch verantwoord en duurzaam! Het is dan ook niet voor niets het hout van de toekomst. Door middel van een uniek proces zonder chemische vloeistoffen, thermische modificatie, krijgt gevelbekleding van ThermoWood door middel van warmte de hoogste duurzaamheidsklasse: klasse I. Dit betekent dat hout minimaal vijftien jaar meegaat.

Hoe lang gaat Thermowood mee?

De duurzaamheidsklasse van de gewenste thermisch gemodificeerde houtsoort bepaalt hoelang Thermowood meegaat. Duurzaamheidsklasse 3 gaat minimaal 15 jaar mee, duurzaamheidsklasse 2 minimaal 20-25 en duurzaamheidsklasse 1 gaat minimaal 25-30 jaar mee.

Is Thermowood duur?

Thermowood heeft verschillende houtsoorten en dus ook meerdere prijsklassen. Thermo Vuren en Thermo grenen zijn geprijsd van ongeveer 42 euro tot 65 euro per m2 ex BTW. Thermo Fraké, Thermo Ayous en Thermo Radiata Pine 60 tot 90 euro per m2 ex btw. Thermo Essen, Accoya en Kebony Clear vanaf 90 euro per m2 ex btw. Door de lange levensduur is Thermowood in de basis geen dure oplossing.

 

Kan Thermowood rotten?

Door het Thermisch modificeren van Thermowood word het hout bestand tegen insecten en houtrot. Hierdoor blijf je dus genieten van een mooie houten gevel.

Welke olie voor Thermowood?

Er kunnen verschillende soorten oliën, beitsen en verven gebruikt worden voor het behandelen van Thermowood. Olie is vaak op jaarlijkse onderhoudsinterval om de originele kleur van het hout te behouden. Transparante of semi-transparante beits is op 3 tot 4 jaarlijkse onderhoudsinterval. Hierin zijn vele kleuren en tinten te verkrijgen om de mooie houtkleur te behouden. Dekkende verven hebben vaak een onderhoudsinterval van 7 tot 8 jaar. Deze kleur zal dekkend zijn en de houtkleur zal dus niet meer zichtbaar zijn. Indien minder onderhoud gewenst is kan er ook gekozen worden voor een éénmalige voorvergrijzer of een natuurlijke vergrijzing van het hout.

Waarom hout thermisch modificeren?

Gevelbekleding heeft veel te verduren door de verschillende weersinvloeden. Daardoor zijn niet alle soorten hout geschikt voor buitengebruik. Door middel van een milieuvriendelijke hittebehandeling kunnen bepaalde houtsoorten geschikt gemaakt worden voor gevelbekleding. Deze soorten hout worden met de term ‘thermo’ of ‘thermohout’ aangeduid.

Hoe wordt hout thermisch gemodificeerd?

ThermoWood is hout dat thermisch gemodificeerd is. Dat betekent dat het hout een warmtebehandeling heeft ondergaan. Het hout wordt tot ongeveer 215oC verwarmd door middel van stoom. De stoom zorgt ervoor dat de structuur van het hout veranderd. Hierdoor wordt de duurzaamheid en vochtbestendigheid van het hout verhoogd.

Eigenschappen van thermisch gemodificeerd hout

Het thermisch modificeren van hout zorgt ervoor dat de duurzaamheid en vochtbestendigheid van het hout wordt verhoogd. De suikers en harsen in het hout veranderen van samenstelling waardoor insecten het hout niet meer als voedselbron kunnen benutten. Tevens verandert de celstructuur en het vochtpercentage van het hout, waardoor het een even lange levensduur krijgt als tropisch hardhout.

 Bovendien wordt het hout dat deze behandeling heeft ondergaan vormvast en stabiel. Het hout zal niet scheuren of barsten en krijgt een hogere weerstand tegen vocht, houtrot en schimmels. Dit zorgt ervoor dat het hout minder zwelt en krimpt. Daarnaast krijgt het hout door dit proces een warme kleur en wordt het gewicht lager.

thermowood gevelbekleding
thermisch gemodificeerd hout
gevelbekleding hout thermowood

Soorten thermisch gemodificeerd hout

Elke thermisch gemodificeerde houtsoort is ecologisch en duurzaam, onder andere door de lange levensduur van minimaal 15 jaar. Deze soorten hout zijn dan ook uitstekende alternatieven voor tropisch hardhout. Wij hebben de volgende verschillende soorten thermisch gemodificeerd hout in ons assortiment:

  • Thermisch essenhout:dit soort hout kan op maat gezaagd en gefreesd worden doordat het hout tot in de kern is behandeld. Het heeft een prachtige warme, bruine kleur.
  • Thermo Fraké Noir:dit hout heeft een egale, notenbruine kleur met een donkere vlamstructuur. Het heeft een exotische, stijlvolle uitstraling.
  • Thermo Ayous:Ayous hout heeft een moderne en rustige nerfstructuur zonder noesten of harstekeningen. Het hout is nagenoeg foutvrij.
  • Thermisch bamboehout:bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. Hierdoor is bamboe een erg duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. Daarnaast heeft bamboe het voordeel dat het een optimale stabiliteit en afwatering heeft, waardoor bijvoorbeeld een buitenvloer niet snel glad zal worden.
  • Thermisch grenenhout:grenenhout is een veelgebruikte naaldhoutsoort. Het heeft karakteristieke kwasten in het hout, wat een rustige uitstraling geeft. Bovendien is grenenhout goedkoper dan andere houtsoorten.

 

De planken kunnen op verschillende manieren op uw gevel bevestigd worden. U heeft keuze uit een verticale of horizontale oriëntatie van de planken. Daarnaast kunt u kiezen tussen een open of gesloten systeem.

ThermoWood van Eden B.V. 

Met ecologische thermohouten gevelbekleding draagt u bij aan het behoud van de natuur en de bescherming van tropische bossen. Wij als Eden willen graag de ecologische voetafdruk op de wereld zo veel mogelijk verkleinen. Dit doen wij door u als (tuin)architect, aannemer of particulier kennis te laten maken met onze natuurlijke en duurzame materialen om woningen (en tuinen) te verrijken. Bij ons kunt u erop vertrouwen dat u duurzame en ecologische kwaliteitsproducten geleverd krijgt.

Indicatieprijs

In onderstaande tabel vindt u overzichtelijk de indicatieprijzen per houtsoort:

Houtsoort Indicatieprijs exclusief btw per vierkante meter
Techniclic® € 60,-
Kebony® € 45,-
Fraké Noir € 60,-
Thermo Essen € 65,-
Thermo grenen € 35,-
Accoya hout® € 75,-
Moso Bamboe® € 75,-
Douglas hout € 35,-
Siberisch Lariks € 35,-
Robinia € 70,-

Wilt u een thermisch gemodificeerd houten terras, vlonder of gevelbekleding? Of wilt u graag meer informatie? Neem contact met ons op! Wij helpen u graag de keuze te maken die past bij uw wensen en behoeften.

Houtsoorten gevelbekleding

Techniclic® is dé innovatie als het gaat om montage van gevelbekleding. Met het ingenieuze clipsysteem kan gevelbekleding eenvoudig en snel gemonteerd worden, zowel horizontaal als verticaal en in verschillende plankbreedtes.

Kebony Character heeft een diepe en rijke, bruine kleur. Zon en regen geven het hout na verloop van tijd een prachtige zilvergrijze glans. Kebony wordt wereldwijd aanbevolen door veel leidende architecten.

Thermo Fraké Noir is een thermisch gemodificeerde houtsoort en een perfect alternatief voor tropisch hardhout. Fraké hout is bij uitstek geschikt om zeer strakke, moderne projecten te realiseren. 

Kebony Clear heeft een diepe en rijke, bruine kleur. Zon en regen geven het hout na verloop van tijd een prachtige zilvergrijze glans. Kebony wordt wereldwijd aanbevolen door veel leidende architecten.

Thermo Essen heeft een prachtige warme, bruine kleur. Het hout is stabiel, vormvast en kent een lange levensduur. Thermo Essen wordt gekenmerkt door een natuurlijke, vlammende nerfstructuur.

Douglas hout is een van de hardste naaldhoutsoorten, met een prachtige geelachtige kleur en structuur. Douglas hout kenmerkt zich door het feit dat het hout steeds harder wordt na droging. 

Accoya hout wordt gekenmerkt door de natuurlijke schoonheid en sterkte. Het hout gaat erg lang mee en wordt enorm stabiel. Door deze stabiliteit is Accoya bij uitstek geschikt voor toepassingen als gevelbekleding.

Robinia, een van Europa’s meest milieuvriendelijke houtsoorten. Robinia vergrijst na verloop van tijd schitterend en wordt met de tijd nog mooier en karakteristieker. Robinia laat zien dat hout een echt puur natuur product is!

Siberisch Lariks komt uit duurzaam beheerde bossen. Door de relatief langzame groei krijgt het hout een stevige structuur met een hoog gewicht. Het hout heeft een prachtige groene tot bruine kleur, die langzaam vergrijsd. 

Bamboe is de snelstgroeiende plant ter wereld. Het hout heeft een prachtige structuur met herkenbare bamboeknopen. Dankzij de unieke productiemethode wordt het hout extreem hard. Bamboe wordt geleverd met 25 jaar garantie.

Thermo grenenhout is een van de meest gebruikte naaldhoutsoorten. Thermisch grenenhout is substantieel voordeliger in de prijs dan alternatieve houtsoorten en bovendien verkrijgbaar in uiteenlopende profielen.

Thermo Radiata Pine hout is een ecologisch gezien een perfect alternatief voor tropisch hardhout. Het stabiele thermohout heeft een verbeterde vormvastheid en een aantrekkelijke donkerbruine kleur.

Western Red Cedar kent talloze kleurvariaties: van licht geelbruin, over rozebruin en zalmkleur tot chololadebruin. Western Red Cedar kent hoge duurzaamheidsklasse

Iroko is een mooie en zeer duurzame Afrikaanse houtsoort. Het staat bekend om haar donkergele tot chocoladebruine kleur en de specifieke structuur

Padouk wordt gekenmerkt door een prachtige natuurlijke en egale vergrijzing, waarbij de typerende nerfstructuur zichtbaar blijft.

Thermo Ayous is een thermisch gemodificeerde, egale, notenbruine loofhoutsoort met een prachtige kenmerkende, moderne en rustige nerfstructuur.

composiet gevel

Composiet gevelbekleding is het beste kleurvaste en onderhoudsarme alternatief voor hout. Composiet is verkrijgbaar in diverse profielen en uitvoeringen.

Duurzame verfsystemen dienen als afwerking voor houten gevelbekleding. De meest gekozen toepassing is het voorvergrijzen van hout of juist het benadrukken van de natuurlijke houtkleur en nerfstructuur.

Download hier het inspiratieboek!

  • Wij nemen na het downloaden contact met u op.

CONTACT

Eden BV
Tielsestraat 85
4043 JR Opheusden
0488-442876
info@edenbv.nl

BEZOEK ONZE SHOWTUIN!

  • Wilt u onze producten in het echt ervaren? Maak dan middels onderstaand formulier een afspraak om onze showtuin te bezoeken!