Fraké Noir: verduurzaamd hout met karakter!

Afrikaans Eikenhout; het synoniem voor Fraké Noir. Fraké Noir is hét voorbeeld dat laat zien dat tropisch hout ook ecologisch verantwoord is. Fraké Noir is op aanvraag ook als FSC®-gecertificeerd verkrijgbaar.

Fraké Noir is duurzaam loofhout. De thermische behandeling van de relatief onbekende Limbaboom, maakt van zachthout hardhout. Toch is het mogelijk dat u Limba in huis hebt. Het hout van de Limbaboom wordt namelijk veel voor meubels, instrumenten en zelfs voor tafeltennisbatjes. Omdat Limbahout zich eenvoudig laat kleuren (door olie of beits), wordt het hout veel gebruikt als een soortgelijk alternatief van eikenhouten meubels.

De Limbaboom reikt meestal tot ongeveer 60 meter. Tot het einde van het droogseizoen, draagt de boom prachtige bloemen. Maar wist u dat de Limbaboom een tropische houtsoort uit West-Afrika is? Het voordeel hiervan is dat Afrikaanse loofhoutsoorten harder zijn dan Europese loofhoutsoorten. Maar is Fraké Noir dan wel ecologisch verantwoord?

 

Gezond hout

Tropisch hout wordt in het algemeen in een adem genoemd met het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Maar wist u dat tropisch FSC-hout juist bijdraagt aan een gezond leefklimaat, voor nu en voor de toekomst?

Allereerst is hout een veel beter bouwmateriaal dan welk bouwmateriaal dan ook. Bij alle bouwmaterialen, zoals kunststof of metaal, zijn veel (schadelijke) grondstoffen nodig om deze te produceren in fabrieken. Die daarnaast bijna altijd schadelijke stoffen uitstoten. De fabriek van hout is het bos. Deze fabriek neemt schadelijke stoffen op, wat juist goed is voor het klimaat.

Daarnaast beschermt tropisch FSC-hout de lokale bevolking. Om tropische bossen te beschermen, kunnen we deze toch beter met rust laten? Geen hout en papier meer gebruiken, hek eromheen en klaar! Juist niet. Wanneer u kiest voor tropisch FSC-hout, geeft u tropische FSC-bossen economische waarde. Zo geeft u lokale beheerders een extra stimulans om goed met de bossen om te gaan.

 

Lokale verantwoordelijkheid

Tropisch FSC-bosbeheer staat synoniem voor het nemen van lokale verantwoordelijkheid. Bij tropisch FSC-bosbeheer wordt de lokale bevolking betrokken bij het opstellen van een oogstplan. Zo worden bijvoorbeeld heilige bomen en begraafplaatsen in kaart gebracht en gerespecteerd. Zo kan de lokale bevolking het bos blijven gebruiken, haar tradities in ere houden en tegelijkertijd profiteren van economische waarde van het bos. Maar ook wordt er rekening gehouden met dieren en planten. Zo wordt er beslist welke bomen gekapt kunnen worden zonder leefgebieden van dieren als de gorilla te beschadigen.

Lokaal hout is een van de oplossingen om tropische bossen te beschermen. Maar de keuze voor tropisch FSC-hout heeft een hoge economische waarde. In veel Afrikaanse landen wordt veel geld verdiend om tropische bossen volledig te kappen voor bijvoorbeeld palmolieplantages of mijnbouw. De vraag naar tropisch FSC-hout, geeft de lokale bevolking een stimulans om hun bossen ecologisch en duurzaam te beheren. Want hiermee valt geld voor hen te verdienen.

Zo kiest u met Fraké Noir voor milieuvriendelijk verantwoord hout. Milieuvriendelijk hout met een prachtige uitstraling. Hoewel u in verhouding meer betaald, draagt u wel bij aan een groene toekomst van onze aarde. Een gestolen fiets is immers toch ook goedkoper dan een fiets uit de winkel?

 

Behandeld is eenvoudig

Fraké Noir is thermisch behandeld te gebruiken. Wanneer u kiest voor behandeld Fraké Noir, kiest u voor een milieuvriendelijke behandeling (ThermoWood) zonder chemische vloeistoffen. Het hout krijgt hierdoor unieke kenmerken voor een levensduur van minimaal vijftien jaar (duurzaamheidsklasse 1 of 2).

Wanneer Fraké Noir behandeld is, is het hout nagenoeg onderhoudsvrij. Een periodieke reiniging van het hout met water onder lage druk is al voldoende. En dit is vrijwel alleen nodig in een bosrijke omgeving of wanneer het hout op het noorden gericht is, omdat dan oppervlakken langere tijd vochtig blijven, waardoor algengroei meer kans krijgt.

Ook is Fraké Noir excellent beschermt tegen weersinvloeden. Vocht en droogte hebben nagenoeg geen invloed op het hout, omdat Fraké Noir een stabiele houtsoort is.

 

Brede keuze

Fraké Noir is geschaafd of fijnbezaagd leverbaar. Bij een geschaafd oppervlak gelden hoge eisen voor de schaafkwaliteit. Dat wil zeggen: machineslagen en oneffenheden blijven namelijk vaak na het schilderen goed zichtbaar en zorgen voor een minder geslaagd uiterlijk. Dit is bij Fraké Noir niet het geval. Er kan, om technische of esthetische redenen worden gekozen voor een enigszins ruw oppervlak. Een ruw oppervlak wordt verkregen door de zichtzijde te zagen met een fijne vertanding.

 

 Bijna perfect

Fraké Noir is een bijna perfecte houtsoort: het is vrijwel foutvrij, maar een enkele kleine noest, een boordergaatje of een kleine harsaftekening kan voorkomen. Fraké Noir heeft van nature een prachtig lijnenspel in het houtoppervlak. Deze fraaie tekening blijft ook na behandeling duidelijk zichtbaar. De behandeling van Fraké Noir geeft het hout een warme, notenhoutenachtige kleur. Bij vergrijzing van Fraké Noir ontstaan er mooie kleurnuances tussen de onderlinge planken.

 

Modern of klassiek?

Fraké Noir is zeer geschikt voor open en gesloten gevelbekleding, voor bijvoorbeeld woningen, publieke utiliteitsbouw en zorggebouwen. Maar ook is Fraké Noir geschikt als bekleding van schuurtjes en bergingen, als tuinafscheiding en als buitenvloer. Zo zijn de buitenvloeren geprofileerd of zonder profiel te verkrijgen (de geprofileerde planken zijn uitgevoerd in het zogenaamde zeven-groefs profiel, terwijl de planken zonder profiel vierzijdig geschaafd zijn).

 Fraké Noir heeft een mooie robuuste, nostalgische en stijlvolle uitstraling. Fraké Noir is daarom bij uitstek geschikt om zeer strakke, moderne projecten te realiseren. Fraké Noir leent zich echter ook uitstekend om klassiek ogende gevels te creëren, dankzij de zwartkleurige nerven en pinholes.

 Fraké Noir is eenvoudig te bewerken. Van ruw tot gezaagd: Fraké Noir kan in ieder gewenst model worden bewerkt en afgewerkt. Daarmee bieden wij u de mogelijkheid om met Fraké Noir uw ontwerpen met uw eigen architectonische creativiteit te realiseren.

 Fraké Noir is bij uitstek geschikt om zeer strakke, moderne projecten te realiseren maar het leent zich ook uitstekend om klassiek ogende gevels te creëren. Hier ziet u een aantal projectfoto’s van Fraké Noir gevelbekleding:

 

open horizontaal frake
Buitenbekleding gevelpanelen