Eerlijk. Krachtig. Puur.

Essenhout: van zachthout naar hardhout

door | 28 juni 2024

Essenhout is een populaire houtsoort, vaak gebruikt als brandhout. Hoewel essen een zachtere haardhoutsoort is, geeft het in korte tijd veel warmte af en creëert het een uniek vlammenschouwspel. Deze warmte is echter van korte duur. Op de lange termijn is essenhout als gevelbekleding veel efficiënter voor het behouden van de warmte in een woning.

Duurzaamheid van Essenhout

Van nature heeft essenhout een lage duurzaamheid (duurzaamheidsklasse IV), waardoor het minder geschikt is voor buitentoepassingen zoals terrassen, vlonders en gevelbekleding. Daarnaast heeft onbehandeld essenhout niet altijd de meest aantrekkelijke uitstraling. Door een unieke, milieuvriendelijke thermische behandeling krijgt essenhout echter de positieve eigenschappen van tropisch hardhout, waardoor het zowel binnen als buiten gebruikt kan worden.

Thermische behandeling van Essenhout

Thermisch gemodificeerd essenhout, ook wel ThermoWood genoemd, verandert essenhout van duurzaamheidsklasse IV naar klasse I. Dit proces, dat volledig zonder chemische vloeistoffen plaatsvindt, omvat vier belangrijke stappen:

 1. Kunstmatig drogen: Het hout wordt gedroogd tot slechts 9% restvocht.
 2. Verhitting: Het hout wordt zes uur lang verhit tot 212°C, waarbij de celwanden moleculair worden gesplitst en gemodificeerd.
 3. Behandeling op 160°C: Tijdens deze fase wordt hars uit het hout onttrokken en daalt de pH-waarde.
 4. Afkoeling: Gedurende achttien uur wordt de temperatuur van het hout langzaam naar omgevingstemperatuur gebracht om scheuren te voorkomen.
Thermo essen gevelbkleding Kesteren

Voordelen van thermisch Essenhout

De thermische behandeling geeft essenhout diverse positieve kenmerken:

 • Stabiliteit: Minimale vochtopname voorkomt krimp- en zwelgedrag.
 • Kleur: Het hout krijgt een warme, natuurlijke bruine kleur met zichtbare houttekeningen.
 • Bescherming: De veranderde samenstelling van suikers en harsen maakt het hout onaantrekkelijk voor insecten en schimmels.
 • Bewerkbaarheid: Het hout kan gemakkelijk worden gezaagd en geschaafd.

Toepassingen van thermo Essenhout

Gevelbekleding

ThermoWood maakt essenhout geschikt voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding. Wanneer op een goed geventileerd regelwerk aangebracht, behoudt het hout zijn natuurlijke uitstraling. Correct onderhoud is cruciaal om verkleuring en verwering te voorkomen.

Buitenvloeren

Thermo essenhout heeft een gladde structuur zonder spleten of kieren, wat het ideaal maakt voor terrassen en vlonders. Het hout is aangenaam om op te lopen en kan eenvoudig op maat worden gezaagd, wat zorgt voor een harmonieuze uitstraling in uw tuin.

Kwaliteit en Milieuvriendelijkheid

Bij ThermoWood wordt alleen het beste essenhout gebruikt, omdat de thermische behandeling slecht hout niet verbetert maar alleen duurzamer maakt. Thermo essenhout is hierdoor een uitstekend, natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout, zonder chemische toevoegingen.

Vragen? Neem contact met ons op!

Heeft u vragen over tuin- en bouwmaterialen? Bel of mail Rowin, hij helpt u graag verder met:

 • projectadvies op maat
 • gratis productsamples
 • vrijblijvende offerte

+31 (0) 488 44 28 76
info@edenbv.nl

Tielsestraat 85
4043 JR Opheusden

Of vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met u op.