Essenhout: van soft naar hard!

Essenhout is een houtsoort die veel gebruikt wordt als kachelhout. Essen is een van de zachtere haardhouten. Essenhout brandt niet lang, maar geeft in korte tijd veel warmte af en heeft daarnaast een uniek vlammenschouwspel. Maar deze warmte is maar tijdelijk. De toepassing van essenhout als gevelbekleding, is voor de lange termijn efficiënter voor de warmte van een woning.

Geen natuurlijke duurzaamheid

Vanuit zichzelf is essen niet duurzaam (duurzaamheidsklasse IV, een lage klasse). Hierdoor is essenhout van nature niet geschikt voor buitentoepassingen als terrassen, vlonders en gevelbekleding. Ook ziet essen hout ervan nature niet elegant uit. Maar dankzij de unieke en milieuvriendelijke, thermische behandeling van essen, krijgt het de positieve kenmerken van tropisch hardhout. Zo is essenhout geschikt voor binnen én voor buiten.

De lichtbruine, glanzende kleur van thermo essen spreekt veel mensen aan. Thermo essen behoudt daarnaast altijd haar natuurlijke houttekeningen. Zo ziet elke plank er in dezelfde kleur uniek uit. ‘Thermisch gemodificeerd essen hout doet het goed als buitenvloeren en gevelbekleding’, meent Andries van Eckeveld van adviesbureau Innovita. ‘Goedkoop is het hout niet, maar mits goed onderhouden, gaat het hout ongeveer 25 tot 50 jaar mee.’

Maar wat houdt het thermische proces precies in, dat essenhout van ongeschikt zachthout, uniek hardhout maakt?

Uniek verduurzamingsproces

ThermoWood is het proces dat essenhout duurzaamheidsklasse I geeft in plaats van duurzaamheidsklasse IV. Het is een uniek proces, zonder chemische vloeistoffen, maar gebaseerd op warmtebehandeling. Het unieke proces van ThermoWood, kent de volgende vier stappen:

  1. Allereerst wordt essen kunstmatig gedroogd, tot er slechts 9% restvocht overblijft.
  2. Het hout wordt zes uur verhit tot 212°C. Belangrijke bestanddelen van de celwanden van essen, worden moleculair gesplitst en gemodificeerd (gewijzigd).
  3. Hierna wordt essen hout op 160°C behandeld, waarbij onder andere hars uit het hout wordt onttrokken en de PH-waarde van het hout daalt.
  4. Tijdens een achttien uur durend afkoelingsproces, wordt de temperatuur van essenhout langzaam gebracht naar omgevingstemperatuur, zodat er geen scheuren in het hout ontstaan.

Deze thermische behandeling, geeft essenhout de volgende positieve kenmerken:

  1. Thermo essen is enorm stabiel. Vochtopname van het hout is tot een minimum beperkt, waardoor krimp- en zwelgedrag bijna niet voorkomt.
  2. Thermo hout krijgt een donkerdere, warme en natuurlijke bruine uitstraling, waarbij de natuurlijke houttekening perfect zichtbaar is.
  3. ThermoWood geeft thermo essen natuurlijke houtbescherming. De suikers en harsen in het hout veranderen van samenstelling waardoor insecten en schimmels het hout niet meer als voedselbron benutten.
  4. Thermo essen hout is eenvoudig te bewerken: het hout kan zonder problemen gezaagd of geschaafd worden.
Toepassing als gevelbekleding

ThermoWood zorgt er zo voor dat thermo essen geschikt is voor buitentoepassingen als buitenvloeren en gevelbekleding. Een gevel van thermisch hout doet het goed, als het hout op een regelwerk wordt aangebracht. Zo wordt de achterkant van de gevelbekleding geventileerd. Wanneer de gevelbekleding goed wordt onderhouden, blijft het haar unieke en natuurlijke uitstraling behouden. Want bij het onderhoud van houten gevelbekleding gaat het vaak fout. Weer en wind krijgen na verloop van tijd vat op het hout. Thermisch essenhout verkleurt daardoor grijs. Maar wanneer thermo essen goed onderhouden wordt, wordt deze vergrijzing voorkomen.

Toepassing als buitenvloer

Thermo essenhout kenmerkt zich door een aangename, gladde structuur. Het hout bevat geen spleten of kieren. Thermo essen hout is daarom aangenaam om op te lopen en daardoor zeer geschikt als terras of vlonder. Maar ook omdat thermo essen eenvoudig te bewerken is, is het hout geschikt als buitenvloer. Terrassen en vlonders kunnen eenvoudig op maat en op klantwensen worden gezaagd.

Omdat therm hout voor alle buitentoepassingen geschikt is, kan een gevel optimaal worden afgestemd op bijvoorbeeld een terras. Dit zorgt voor een prachtig geheel en rust binnen een tuin.

Alleen het beste is goed genoeg

Bij ThermoWood is het belangrijk om te weten, dat slecht essen hout door de thermische behandeling niet beter wordt. Het hout wordt slechts duurzamer. Daarom wordt voor de gevelbekleding van thermo essen, alleen het beste hout gebruikt. Zo is thermo essenhout, voor u als liefhebber van hardhout, een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief op tropisch hardhout uit de omgeving, zonder chemische toevoegingen!