Eikenhout: voor de liefhebber

De eik wordt gezien als de koning van het bos. Een vrijstaande eik staat symbool voor kracht en macht. Maar ook symboliseert een eik waardigheid en wijsheid.

 

Historie en groei

De eikenboom is een van de oudste bomen in Europa. Eiken worden daarnaast minimaal 500 jaar (tot 2000 jaar) oud, zonder aftakelingsverschijnselen! In Nederland zijn verschillende eikenbosjes. Deze kun je herkennen aan kleine, dunne eikenbomen. Deze bomen ogen dan jong, maar zijn in werkelijkheid veel ouder.

De vruchten van de eikenboom (eikels), vallen net onder de boom, waardoor eikels weinig licht krijgen om te ontkiemen. Daardoor is de eik voor verspreiding afhankelijk van mens en dier.

Al sinds de prehistorie is de eikenboom onmisbaar. Eikenhout werd in de prehistorie gebruikt als grondstof voor gereedschap, maar ook voor omheiningen en als bouwmateriaal. Tijdens de periode na de Middeleeuwen werden eikenbomen massaal aangeplant en gebruikt voor de scheepsbouw.

Hedendaags wordt eikenhout veel gebruikt in buitengebieden. Eikenhouten hooibergen, afrasteringen, schuren, vloeren en landhekken zijn geen zeldzaam verschijnsel.

 

Ecologische achtergrond

De eikenboom speelt een belangrijke ecologische rol. Veel soorten paddenstoelen en mossen groeien op de bast van de eikenboom. Ook zijn er honderden verschillende soorten insecten met de eikenboom verbonden, meer dan elke andere boomsoort. Er zijn verschillende soorten insecten die leven van eikenbladeren. De eik beschermt zich tegen deze insecten met behulp van looizuur. Dit zuur maakt toegepast eikenhout resistent tegen insecten.

Wanneer wereldwijd de aanplanting van bomen hetzelfde zou gebeuren als eikenbomen in Europa, zou de wereldwijde houtvraag volledig opgevangen kunnen worden. Eikenhout wordt in Europa namelijk al eeuwen onder staatstoezicht geplant en gekapt.

 

Duurzaam

Van nature en onbehandeld is eikenhout al zeer duurzaam (duurzaamheidsklasse III). Het eikenhout dat Eden gebruikt, is de zogenaamde Wintereik (Quercus Petreaea) uit Oost-Europa. Deze eik is hard, zwaar en taai. Omdat eikenhout niet behandeld hoeft te worden, is het een van de meest milieuvriendelijke houtsoorten. Eikenhout is daardoor hét Europese antwoord op tropisch hardhout: afkomstig uit de nabije omgeving en toch ecologisch en duurzaam.

Tegenwoordig zijn er ook veel thermisch gemodificeerde houtsoorten verkrijgbaar die ook duurzaam zijn! Hier leest u daar alles over!

 

De Wintereik

Van nature heeft het kernhout van de eik duurzaamheidsklasse 3, maar de duurzaamheidsklasse van de Wintereik ligt hoger. De Wintereik wordt doorgaans 30 meter hoog met een doorsnede van twee meter. Door haar dikke vezels is de Wintereik van nature bijna immuun voor krimpen en zwellen. Afsplinteren is echter bijna niet te vermijden. Daarom is het belangrijk om het hout na montage te schuren.

 

Eikenhouten buitenvloeren

Eikenhout wordt op grote schaal toegepast voor meubels. Maar eikenhout is ook uitermate geschikt voor buitentoepassingen, zoals constructies, deuren, waterwerken en buitenvloeren. In vrijwel elke industrie wordt eikenhout toegepast.

Wanneer u een rustieke en landelijke uitstraling mooi vindt, past een buitenvloer van eikenhout prachtig in uw tuin. Eikenhout heeft licht, goudbruin tot rozebruin kernhout en geelwitte spinthout. In combinatie met een grove, golvende nerf en een prachtige vlammentekening, oogt eikenhout zeer traditioneel. Ook omdat scheuren, pinholes, schaafslag, ruwe plekken en gestopte plekken nadrukkelijk toegestaan zijn, zorgt de Wintereik voor een unieke natuurlijke uitstraling.

De hardheid en de kwaliteit van eikenhout garanderen jarenlang plezier van de buitenvloer.

Voor de levensduur van een eikenhouten buitenvloer is het wel van belang om het hout voor gebruik goed te drogen. Dit voorkomt scheuren of vervormingen van het hout. Eden gebruikt daarom louter gedroogd eikenhout voor uw buitenvloer. Desondanks kan het toch voorkomen dat eikenhout met de tijd gaat werken. Kies deze houtsoort dus alleen als een rustiek uiterlijk gewenst is.

Eikenhout heeft jaren nodig om te vergrijzen. Daarnaast zorgt looizuur bij vers eikenhout voor bruin/zwartachtige strepen. Deze zullen na plaatsing geleidelijk wegtrekken, waardoor u een strakke, rustieke eikenhouten buitenvloer overhoudt.

Bij de plaatsing van een eikenhouten buitenvloer is het van belang dat rvs-bevestigingsmaterialen worden gebruikt. Het looizuur in eikenhout doet het hout namelijk blauwzwart verkleuren wanneer het in contact komt met ijzerhoudend materiaal en doet het lichtbruin verkleuren rond koper of messing.

 

Onderconstructie en montage

Bij eikenhout is een goede ondergrond belangrijk. De basis van de ondergrond is een waterdoorlatend antiworteldoek tegen onkruid. De ondergrond moet droog en stevig zijn. Bij bijvoorbeeld uitgraving van de grond is een stevige fundering noodzakelijk. Denk hierbij aan een stabiele onderconstructie van bijvoorbeeld betontegels of verstelbare vloerdragers. Om de onderconstructie los te koppelen van de ondergrond worden rubberen onderleggers 8 x 90 x 90 millimeter aanbevolen. De afstand tussen deze steunpunten hangt af van de gebruikte onderconstructie. De onderconstructie moet zodanig geplaatst worden, dat de eikenhouten planken later met 2% afschot in de lengterichting kunnen liggen. Dit is ter bevordering van een snellere waterafvoer. Dit verlengt de levensduur van eikenhout en vermindert scheurvorming.

 

Wij als Eden bevelen het gebruik van duurzaam hardhout met minimaal dezelfde gewichtsklasse aan voor de onderconstructie. De overhang van de planken over de laatste onderbalk mag niet meer bedragen dan 5 cm. De onderbalk en plank moeten ontkoppeld worden, waarbij het advies is tweemaal de dikte van de afstandsbalk aan te houden.

Per kruispunt van de onderbalken dienen twee rvs-schroeven geplaatst te worden. Clipbevestiging en schroefbevestiging van onderaf zijn vanwege de natuurlijke “bewegingsdrang” van eikenhout uitgesloten.

Om scheuren te voorkomen, moeten de zaagvlakken en kopse kanten van de buitenvloer standaard met kopkantsealer behandeld worden.

 

Onderhoud en bijzonderheden

Zonder behandeling met olie wordt eikenhout snel grijs tot zwart. Dit kan vermeden of vertraagd worden door tijdige en regelmatige aanbreng van een wateroplosbare olie die geschikt is voor eikenhout. Bovendien wordt hiermee de vochtopname vertraagd en scheurvorming verminderd. De olie moet gepigmenteerd en niet filmvormend zijn, hierbij adviseren wij Woca Exterieur Olie.

Gebruik voor de reiniging van de eikenhouten buitenvloer geen hogedrukspuit. U maakt hiermee de vezels van het hout los en opent hiermee de poriën van het hout! Een borstel en sop volstaan, naast af en toe verwijderen van groene aanslag met de daarvoor bestemde middelen.

 Met een eikenhouten buitenvloer kiest u tegelijkertijd voor rustieke schoonheid én de geruststellende zekerheid uitsluitend Europees hout te gebruiken. Eikenhout, dé aanbeveling voor de echte houtliefhebber!