Eden BV: our story! Ecologische en duurzame tuin- en bouwmaterialen voor de toekomst!

Estéfano Olavo
Estéfano Olavo is een Colombiaanse boer uit het kleine dorpje Queima, midden in de Colombiaanse jungle. Tot een aantal jaar geleden was Estéfano cacaoboer. Vanwege de koffiecrisis is Estéfano al zijn land kwijtgeraakt. Nu is hij verplicht te werken voor Samuel Silvio, de rijkste man van het dorp. Daarvoor moet hij, samen met een aantal dorpsgenoten, werken in de tropische bossen om illegaal hout te kappen. Vervolgens moeten zij het hout smokkelen naar de haven in Cartagena. Doet hij dat niet, dan worden zijn vrouw en kinderen vermoord. Zo werd Estéfano van een rijke boer, een arme, landloze arbeider. Want meer dan één dollar per dag verdient hij niet, net genoeg om zichzelf, zijn vrouw en zijn kinderen in leven te houden.

De natuurlijke schoonheid van het prachtige tropische regenwoud, ziet Estéfano al niet meer. Het enige dat Estéfano ziet, zijn de gemerkte, dikke bomen die vandaag of morgen gekapt moeten worden, Kleine planten en dieren zijn allang niet meer te vinden. De grond is totaal onvruchtbaar voor de groei van planten. En dieren, zoals tijgers en orang-oetans zijn al jaren geleden dieper het regenwoud ingevlucht. Met hun werk gaan Estéfano en zijn dorpsgenoten steeds verder van het dorp af en steeds dieper het regenwoud in. En langzaam verandert het prachtige tropisch regenwoud in een, door erosie aangetast, stuk grond waar niets meer groeit.

Nadenken over de gevolgen van hun werk is onmogelijk. Want zonder de illegale houtkap, overleven Estéfano en zijn dorpsgenoten het niet. Maar de gevolgen van hun werk zijn enorm. Elke minuut wordt er door arbeiders als Estéfano 50 voetbalvelden aan tropisch regenwoud vernietigd. Elke minuut! De gevolgen hiervan zijn nauwelijks in te schatten. Zo verdwijnt het leefgebied van duizenden mensen, dieren, bomen en planten. Maar dat niet alleen. Ook zijn er veel minder bomen die koolstofdioxide uit de lucht halen en dit in zuurstof omzetten. Hiermee worden we afgeholpen van onze eerste levensbehoefte: zuurstof!

En toch blijven de mensen bomen kappen in het regenwoud. Tropisch hout is nog altijd populair in het westen. Het is hard, sterk en het rot niet. Het beschadigt niet snel en gaat lang mee. Het heet niet voor niets hardhout. En dankzij de illegale kap, ligt de prijs van tropisch hardhout relatief laag.

Alternatieven
Gelukkig dringt het besef langzaam door dat dit niet lang zo door kan gaan. En gelukkig zijn er alternatieven voor tropisch hardhout. Eden kiest voor deze alternatieven door middel van ecologische houtsoorten. ‘Ecologisch betekent dat het om materialen gaat die met volledig gesloten stofkringlopen bestaan uit onuitputtelijke natuurlijke basisgrondstoffen, zonder of met zo weinig mogelijk chemische toeslagstoffen, materialen die goed zijn voor het milieu en de gezondheid.’ (BIM, 2009). Dit wordt duidelijk in het bestaansrecht van Eden: ‘Wij als Eden hechten waarde aan het behoud en de verbetering van ons gezonde leefklimaat. Daarom werken wij zoveel mogelijk met duurzame en ecologische materialen.’ De houtsoorten die Eden verkoopt, komen voornamelijk uit duurzaam beheerde bossen. Het liefst zo regionaal mogelijk. Bossen waar bomen weer aangeplant worden. Denk hierbij aan Europees essen- of douglashout. Maar ook kokoshout en bamboe uit Azië zijn goede ecologische alternatieven. Deze soorten zijn of erg snel hernieuwbaar of komen voort uit restproducten. Een verstandige keus dus.

Bovendien zijn de houtsoorten van Eden niet alleen ecologisch, maar ook duurzaam. De houtsoorten hebben minimaal duurzaamheidsklasse twee. Dat betekent dat het hout minimaal vijftien jaar meegaat. Daarmee gaan alternatieven op tropisch hout net zo lang of zelfs langer mee. Duurzaam betekent ook weinig onderhoud. Het hout vergrijst op een natuurlijke manier en behoeft nauwelijks onderhoud. De ecologische houtsoorten van Eden overtreffen de eigenschappen van tropisch hout: een lange levensduur, onderhoudsarm, stabiel en gewoonweg een prachtige uitstraling.

Eden is een gespecialiseerde leverancier in ecologische en duurzame tuin- en bouwmaterialen. Zo kunt u gebruik maken van onze expertise en specialisatie wanneer u voor een project ecologische en duurzame producten nodig heeft.

Wij zijn Eden en samen met u zorgen we voor het behoud van de tropische bossen. Samen met u denken we met het gebruik van ecologisch en duurzaam hout aan de toekomstige generaties.