Duurzaamheid: what’s in for me?

Onlangs las ik een interview met duurzaamheidsgoeroe Thomas Rau. In dit artikel was zijn boodschap zeer duidelijk: ‘duurzaamheid is fake!’ Rau stelt deze radicale uitspraak, omdat hij vindt dat verantwoordelijkheid over duurzaamheid niet goed genomen wordt. ‘We doen niet dingen als we denken dat het eigenlijk zou moeten. Dit gedrag moeten we dus veranderen, ‘want deze planeet gaat niet wachten op de volgende verkiezingen.’

We kennen allemaal de begrippen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. En dan hoor je: ‘dat kost toch alleen maar geld? Of: ‘daar heb ik toch helemaal geen invloed op, dus waarom zou ik me ermee bemoeien?’ En mochten deze begrippen al gebruikt worden binnen de organisatie, is het gebaseerd op marketingconcepten. Herkenbaar? Als ik eerlijk ben, inderdaad!

Dan luidt de vraag op: ‘waarom zou ik dan voor duurzaamheid kiezen?’ Ook deze vraag helpt Thomas Rau mij beantwoorden. Het gaat om een verandering in denken. We moeten duurzaamheid niet gebruiken om er financieel beter van te worden. Nee, we moeten de urgentie in gaan zien dat de huidige economie niet houdbaar is. De wereld waarin wij leven is een gesloten systeem: fysiek komt er niets bij. En hoewel bomen bijvoorbeeld blijven groeien, gaat er elke twee seconden een stuk bos zo groot als een voetbalveld tegen de vlakte. En daar komt niets voor terug!

En dat is ook de reden waarom wij als Eden kiezen voor duurzame houtsoorten. De keuze voor duurzame houtsoorten zorgt er niet alleen voor dat de leefomgeving van zowel planten- als diersoorten behouden blijft, maar zorgt ook voor een betere toekomst. Want bossen produceren zuurstof en halen CO2 uit de lucht, waardoor de opwarming van de aarde geremd wordt. Door te kiezen voor duurzaam hout, blijft hout beschikbaar als grondstof. Want bij duurzame houtsoorten wordt niet meer hout geoogst dan er weer bijgroeit. En we beschermen bevolkingsgroepen die van het bos afhankelijk zijn; circa 90% van de allerarmsten in de wereld zijn direct of indirect afhankelijk van bos.

Als dit niet voldoende redenen voor u zijn om te kiezen voor duurzaamheid, waarom zou u het dan doen? Duurzaamheidsgoeroe Jan Rotmans is daar helder in: ‘Bedrijven moeten de ogen openen en inzien dat Nederland inderdaad aan de vooravond staat van grote, duurzame veranderingen. Wie niet verandert, bestaat niet lang meer en gaat eraan.’ Eden wil u helpen in deze verandering. Vraagt u zich af hoe? Neem contact op, zodat we samen deze wereld een stukje duurzamer kunnen maken!

Bronnen: Jan Rotmans en Thomas Rau