Douglas hout: hoog, hoger, hoogst!

Wist u dat de hoogste boom in Nederland een Douglasspar is? Deze boom is te vinden op het landgoed ‘Het Loo’ in Apeldoorn. Met een hoogte van ruim 50 meter, is deze boom de hoogste boom van Nederland. Deze boom, aangeplant door koning Willem II, is met 140 jaar ook een van de oudste bomen van Nederland. De hoogste Douglasspar ter wereld bevindt zich in Noord-Amerika, en is met een hoogte van ruim 114 meter, de een-na-hoogste boom ter wereld.

De Douglassparren voelen zich goed thuis op het landgoed. De relatief hoge neerslag en lemige zandbodems van de Veluwe, zijn gunstige groeifactoren. Een bezoek aan dit fraaie bos is mogelijk, omdat het park publiekelijk toegankelijk is. Maar omdat de Douglasspar veel in Nederland gepland is, is het zeer waarschijnlijk dat u al regelmatig langs een Douglasspar gelopen heeft.

Voordelige prijs-kwaliteit verhouding

Van nature komt de Douglasspar uit Noord-Amerika. In Europa wordt de Douglasspar echter veel aangeplant, omdat het een van de meest gebruikte houtsoorten is ter wereld is. Vanwege haar duurzaamheid en sterkte, is Douglas hout geschikt voor meerdere buitentoepassingen, als tuinafscheidingen, veranda’s en buitenvloeren. Maar ook staat Douglas hout bekent om haar goede prijs-kwaliteitverhouding. Ten slotte is Douglas hout zeer eenvoudig te bewerken, wat zorgt voor goedkope en snelle montage.

Duurzaam

Het Douglas hout van Eden komt uit duurzaam beheerde bossen uit Duitsland en Frankrijk. Dit maakt Douglas hout een prachtig lokaal alternatief op tropisch hardhout. Daarnaast is Douglas hout ecologisch verantwoord omdat de Douglasspar veel aangeplant wordt, maar ook omdat de Douglasspar relatief een snelle groei heeft. De bossen zijn daarom FSC en PEFC gecertificeerd, de standaarden voor duurzaam bosbeheer. Douglas hout wordt in Europa namelijk op grote schaal aangeplant. Deze grote aanplanting betekent dat jaarlijks één miljoen kuub Douglas hout per jaar aangroeit, wat binnen tien jaar zelf twee miljoen kuub per jaar zal zijn! Zo heeft in Nederland het Staatsbosbeheer de doelstelling om steeds meer inlands hout te laten toenemen. De Douglasspar zal hier een grote rol van betekenis in spelen.

Hard, harder, hardst

Het unieke kenmerk van Douglas hout is dat het hout na verloop van tijd steeds harder wordt. Van nature heeft Douglas hout duurzaamheidsklasse III. Dit betekent dat Douglas hout ongeveer vijf tot tien jaar mee zou gaan. Echter bevat Douglas hout een hoog percentage kernhout. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout duurzame kenmerken. Kernhout is het zwaardere hout van de boom. Dit in tegenstelling tot het spinthout, dat aan de buitenkant, net onder de bast, van een boom zit. Spinthout zorgt voor transport van water naar de bovenkant van de boom. Het kernhout bevat echter afgezette stoffen die resistent zijn tegen bacteriën, insecten en schimmels. Daarnaast is kernhout dood hout, in tegenstelling tot spinthout. Het kernhout bevat ten slotte veel hars, wat in de loop van de jaren verhardt. Een bijkomend voordeel van deze verharding, is dat schimmels en insecten minder vat krijgen op het Douglas hout.

Douglas hout is milieuvriendelijk. De duurzaamheid van het hout wordt verhoogd met behulp van natuurlijke harsen die in de boom aanwezig zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld vurenhout. De duurzaamheid van deze houtsoort wordt verhoogd met behulp van chemische vloeistoffen.

Unieke, kleurrijke uitstraling

Douglas hout staat bekend om haar unieke roze-achtige kleur. Na verloop van tijd verkleurt het hout prachtig oranjeachtig geelbruin, om uiteindelijk grijs tot donkergrijs te worden. Douglas hout is harshoudend, waardoor er soms met hars gevulde holten zichtbaar zijn. Douglas hout heeft ten slotte een duidelijke streeptekening met kleine vlammetjes.

Zwellen en krimpen

Douglas hout werkt door vochtverlies. Wanneer Douglas hout nat wordt, zwelt het. In de zomer verliest Douglas hout vocht, waardoor er toenemende spanning op het hout komt. Hierdoor kunnen zichtbare krimpscheuren ontstaan. Wordt het weer vochtiger, dan zullen deze scheuren kleiner worden of zelfs weer verdwijnen, omdat het Douglas hout vocht opneemt. Scheurvorming is een eigenschap van hout en bij Douglas hout vaak ook gewenst. Het geeft het hout namelijk een ‘oud en robuust uiterlijk’.

Ook is het mogelijk dat Douglas hout kleine, minuscule gaatjes bevat. Dit is een natuurlijke eigenschap van Douglas hout en is geen houtworm. Voor het gebruik van het hout, kan dit geen kwaad.

Dankzij haar natuurlijke eigenschappen, haar prijs-kwaliteitverhouding en haar unieke ecologische en duurzame kenmerken, is Douglas hout een prachtige houtsoort om de mooiste constructies voor uw tuin te realiseren.