Moderne houten gevelbekleding

Alternatief voor houten terras

Terrassen van natuurlijk hout zijn erg mooi, maar ze vereisen regelmatig onderhoud. Zoekt u een alternatief voor houten terras? In deze blog bespreken we drie alternatieven voor een houten terras met voor- en nadelen.

 

1. Klinkers

Klinkers zijn kleine gebakken stenen die enorm veelzijdig zijn. Ze zijn verkrijgbaar in natuurlijke kleuren en kunnen in allerlei verschillende patronen gelegd worden. Zo kunt u precies de uitstraling van uw tuin bepalen. Ga voor strak en modern door te kiezen voor rechte lijnen of kies bijvoorbeeld voor een speelser patroon zoals een visgraat. Het nadeel van klinkers is dat de kleur van de stenen verbleekt na verloop van tijd. En doordat het plaatsen van klinkers erg intensief is, zijn de kosten redelijk hoog (afhankelijk van het soort klinker).

 

2. Natuursteen

Een ander alternatief voor houten terras is terrastegels gemaakt van natuursteen. Natuursteen varieert heel erg van vorm, textuur en kleur. Daardoor verschilt elke steen van elkaar, ook als het gaat om dezelfde soort natuursteen. Dit kan uw tuin een natuurlijke uitstraling geven, maar het kan er ook voor zorgen dat er geen eenheid is waardoor het wat rommelig oogt. Afhankelijk van de soort natuursteen kunnen er eenvoudig vlekken en beschadigingen op komen. Bovendien is de aanleg van natuurtegels duurder. Er is namelijk een goede fundering voor nodig, onder andere omdat een ijzerhoudende bodem roestvlekken op natuursteen kan veroorzaken. Dat wilt u natuurlijk voorkomen!

 

3. Composiet

Composiet is een materiaal dat gemaakt is van gerecycled plastic, zaagsel uit houtmolens en kunststof. Het is een erg duurzaam materiaal en een ecologisch verantwoord alternatief voor houten buitenvloeren. Het voorkomt namelijk verdere ontbossing en er vindt geen waterverspilling plaats tijdens de productie.

Alternatief voor houten terras

Bovendien zijn composiet terrasplanken veiliger en kindvriendelijk: ze zijn antislip, vrij van splinters en vrij van giftige chemicaliën. Ook zijn composiet terrasplanken nagenoeg onderhoudsvrij; ze hoeven alleen gewassen te worden met water en zeep. Daarnaast gaat een terras van composiet planken lang mee, vaak meer dan 25 jaar. Een stuk langer dus dan een terras van geïmpregneerd hout, dat 10 tot 15 jaar meegaat. In deze blog leest u meer over de voor- en nadelen van composiet.

 

Onze voorkeur voor een alternatief voor houten terrassen gaat dus uit naar ecologisch verantwoorde composiet vloeren. Het is een veilige en duurzame optie die weinig onderhoud vereist én het langst mooi blijft. Wilt u hier meer over weten? Bekijk al onze buitenvloeren of download de brochure!