Accoya®: getest en bewezen als gevelbekleding en buitenvloeren

Accoya is een houtsoort, maar niet zoals u hout kent. Accoya is hét antwoord op de ontbossing van tropische regenwouden. Deze ontbossing zorgt ervoor dat hout niet hernieuwbaar is. Als deze ontbossing door blijft gaan, wordt hout een schaars product. Er is simpelweg niet voldoende tropisch hardhout beschikbaar. Deze huidige economie is niet langer houdbaar!

Daarnaast is ontbossing van tropische regenwouden een van de grootste versterkers van het broeikaseffect. Omdat ontbossing zorgt voor een kringloop die niet gesloten is. Bossen zijn namelijk in staat om de opwarming van de aarde op te vangen. Bomen nemen namelijk overdag CO2 (koolstofdioxide) op en geven zuurstof af. ’s Nachts verandert dit proces en geven bomen meer CO2 af dan bomen opnemen. Maar in totaal nemen bomen meer CO2 op dan af, wat gunstig is voor het klimaat. Maar hoe minder bomen, hoe minder CO2 opgenomen wordt.

De natuurlijke oplossing om dit tegen te gaan, is hout te gebruiken uit duurzaam beheerde bossen. Bij duurzaam beheerde bossen worden alleen bepaalde bomen gekapt en blijven de overige bomen staan. Bossen worden in stand gehouden door natuurlijke verjonging, door zaden te gebruiken van de overblijvende bomen. En wanneer natuurlijke verjonging niet werkt, kunnen maatregelen genomen worden, zoals het bewerken van de bodem of de bomen beschermen tegen wildvraat.

Accoya

Accoya is grenenhout uit Europese of Amerikaanse beheerde bossen. Accoya maakt louter gebruik van snelgroeiende boomsoorten, zoals de Pinus Radatia.

Accoya hout is van nature niet duurzaam. Maar dankzij het speciale verduurzamingsproces, is Accoya door het meest duurzaamste hout ter wereld. Bovengronds gaat het hout tot wel 50 jaar mee en gaat bij grond- of watercontact tot wel 25 jaar mee!

Verduurzamen

Acetyleren is de naam van het verduurzamingsproces, waarbij Accoya hout door en door behandeld wordt met een hoge concentratie azijn (een sterk geconcentreerde variant van keukenazijn). De zogenaamde atomen hydroxylatomen worden vervangen door de atomen actylatomen. Deze actylatomen zijn immuun voor vocht, krimpen en zwellen en voor vertering van Accoya hout.

Na het acetyleren wordt het azijn uit het hout getrokken, waarbij ook hars uit het hout wordt getrokken. Dit zorgt ervoor dat Accoya hout eenvoudiger te schilderen is. Het unieke aan dit proces is dat het gebruikte azijn dat uit het hout getrokken wordt, weer volledig opnieuw gebruikt kan worden.

Kort samengevat is Accoya hout door haar verdurzamingsproces:

  • Zeer vormstabiel (krimpt en zwelt nauwelijks).
  • Immuun voor insecten en schimmels.
  • Gegarandeerd bestand tegen verrotten.
  • Ecologisch verantwoord omdat het niet giftig is en niet met (chemische) bestrijdingsmiddelen behandeld is.
  • Een grote bijdrager aan isolatie.
  • Goed verwerkbaar (zoals zagen) en te verlijmen.
  • 100% recyclebaar!
  • Bouwmateriaal met natuurlijke schoonheid.

Buitenvloer of gevelbekleding?

Accoya hout is uitermate geschikt voor onderhoudsarme, houten gevelbekleding of buitenvloeren. Esthetiek, stabiliteit en duurzaamheid zijn de kenmerken van gevelbekleding van Accoya hout. Dankzij haar veelzijdigheid, is Accoya het materiaal als gevelafwerking voor woningen, bedrijfspanden en industriële panden. Maar ook is het prachtig bouwmateriaal voor een stabiel terras of vlonder.