Moderne houten gevelbekleding

Thermisch gemodificeerd hout

Thermisch gemodificeerd hout: wat is dat?

U heeft vast weleens van thermisch gemodificeerd hout gehoord. Het wordt vaak voor buitenvloeren en gevelbekleding gebruikt, het heeft een aantrekkelijke prijs en is door het lichte gewicht zeer geschikt voor bijvoorbeeld een vlonder. Maar wat is hout dat thermisch gemodificeerd is? Welk hout kan thermisch gemodificeerd worden en wat zijn de voordelen hiervan? Wij leggen het in deze blog aan u uit.

 

Eigenschappen van thermisch gemodificeerd hout

Thermisch gemodificeerd hout is hout dat een warmtebehandeling heeft ondergaan. Het hout wordt door middel van stoom tot ongeveer 215oC verwarmd. De stoom zorgt ervoor dat de structuur van het hout veranderd. Hierdoor worden de duurzaamheid en vochtbestendigheid van het hout verhoogd. Het thermisch gemodificeerd hout wordt vormvast en stabiel. Ook gaat het erg lang mee. Het hout zal niet scheuren of barsten en krijgt een hogere weerstand tegen vocht en houtrot. Daarnaast krijgt het door dit proces een warme kleur en wordt het gewicht lager. Door hout thermisch te modificeren krijgt het bovendien duurzaamheidsklasse I en heeft het een even lange levensduur als tropisch hardhout. Het gebruik van thermisch gemodificeerd hout draagt daardoor bij aan de bescherming van tropische bossen.

 

Soorten thermisch gemodificeerd hout

Elke thermisch gemodificeerde houtsoort is ecologisch en duurzaam, onder andere door de lange levensduur van minimaal 15 jaar. Deze soorten hout zijn dan ook uitstekende alternatieven voor tropisch hardhout. Wij hebben de volgende verschillende soorten thermisch gemodificeerd hout in ons assortiment:

  • Thermisch essenhout: dit soort hout kan op maat gezaagd en gefreesd worden doordat het hout tot in de kern is behandeld en het heeft een prachtige warme, bruine kleur.
  • Thermo Fraké Noir: dit hout heeft een egale, notenbruine kleur met een donkere vlamstructuur. Het heeft een exotische, stijlvolle uitstraling.
  • Thermo Ayous: Ayous hout heeft een moderne en rustige nerfstructuur zonder noesten of harstekeningen. Het hout is nagenoeg foutvrij.
  • Thermisch bamboehout: bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. Hierdoor is bamboe een erg duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. Daarnaast heeft bamboe het voordeel dat het een optimale stabiliteit en afwatering heeft, waardoor bijvoorbeeld een buitenvloer niet snel glad zal worden.
  • Thermisch grenenhout: grenenhout is een veelgebruikte naaldhoutsoort. Het heeft karakteristieke kwasten in het hout, wat een rustige uitstraling geeft. Bovendien is grenenhout goedkoper dan andere houtsoorten.

De thermisch gemodificeerde houten planken zijn geschikt voor zowel buitenvloeren als gevelbekleding. Wat betreft gevelbekleding kunnen de planken op verschillende manieren op uw gevel bevestigd worden. U heeft keuze uit een verticale of horizontale oriëntatie van de planken. Daarnaast kunt u kiezen tussen een open of gesloten systeem. Bij een open systeem zijn de voegen tussen de planken zichtbaar. Bij een gesloten gevelbekledingsysteem is dat een stuk minder.

 

Wilt u een thermisch gemodificeerd houten terras, vlonder of gevelbekleding? Of wilt u graag meer informatie? Neem contact met ons op! Wij helpen u graag de keuze te maken die past bij uw wensen en behoeften.