Eerlijk. Krachtig. Puur.

Specificaties EdenShelters over systeemopbouw en techniek

Constructie en skelet

Een EdenShelter is in de basis volledig opgebouwd uit hout. Er wordt vanuit duurzaamheidsoverwegingen geen gebruik gemaakt van een staal- en betonconstructies. Het skelet wordt opgebouwd uit een kruislaags gelamineerde houtconstructie voor de vloer-, wand- en dakconstructie. Hierdoor ontstaat een gevelschil van ca. 300 mm., voorzien van een hoogwaardige isolatie. De constructie is damp-open, wat zorgt voor een lange levensduur en een prettig leefklimaat. Voor de isolatie wordt er gebruik gemaakt van steenwol λD = 0,035 W.m-1.K-1 in de horizontale lagen 240 mm. en in de verticalen lagen 160 mm. De optimale isolatie zorgt voor een besparing in energiekosten en jaarrond een aangename binnentemperatuur. Met de keuze voor kruislaags gelamineerd hout (CLT) wordt een lange levensduur gecombineerd met een zeer degelijke constructie en circulair materiaalgebruik. CLT heeft grote voordelen ten opzichte van houtskeletbouw, in het opzicht van duurzaamheid en constructieve mogelijkheden.

 

Afmetingen

Qua afmetingen zijn er legio mogelijkheden. De uitwendige breedtematen van de modules zijn ca. 300, 350 en 400 cm. Vanwege de constructieve buitenwand is de binnenmaat ca. 60 cm. smaller dan de uitwendige maat. Voor wat betreft de lengtes wordt er gewerkt met cabins van ca. 500-1350 cm. uit één deel. De maximale afmeting om uit één stuk te produceren is 1350×400 cm. Daarnaast bestaan er diverse mogelijkheden om cabins te schakelen in bijvoorbeeld een Z-vorm, T-vorm of een rechte schakeling. Ook het schakelen van 3 of meer modules is mogelijk. Ook het stapelen van modules is een optie, om zo bijvoorbeeld een extra slaapkamer of werkkamer te creëren.

 

Ramen, deuren en kozijnen

De kozijnen voor schuifpuien, deuren en ramen worden in eigen huis op maat gefabriceerd en bestaan uit kruislaags gelamineerde kozijnstijlen, in kleur kant-en-klaar afgewerkt. Een extra verfafwerking is direct na plaatsing dus niet nodig. Voor de beglazing is er gekozen voor dubbel glas van 10+16+8 mm. Door de specifieke opbouw van de basisconstructie kunnen alle beglazingen prefab worden gemonteerd, inclusief panoramaramen, wat zorgt voor een tijdsbesparing op het moment van plaatsing. Het is mogelijk om de diverse raampartijen te voorzien van een automatisch bedienbare screen, verkrijgbaar in een aantal varianten. Deze screens worden onzichtbaar in de constructie verwerkt.

 

Vloer en dak

De bodemplaat van de cabin is volledig glad afgewerkt met een waterbestendige plaat voor buitentoepassing. De constructie is zo opgebouwd, dat deze vlak op de fundering kan worden geplaatst, zonder aanvullende montagesystemen. Het dakvlak wordt bekleed met een PVC dakbedekking in een lichte kleur. Dit betreft een dakbedekking met een lange levensduur en vanwege de lichte kleur wordt opwarming van de cabin in de zomerperiode zoveel mogelijk beperkt. Het dakvlak is standaard geschikt voor de plaatsing van zonnepalenen of een mos-sedumdak. De afvoer van het hemelwater vindt plaats door onzichtbare regenpijpen die in de constructie zijn verwerkt. De dakopbouw kan in diverse varianten worden uitgevoerd, zoals een platdak, een asymmetrisch zadeldak of een platdak met optopping of rooftop.

 

Gevelbekleding

Voor de buitenafwerking van de cabin wordt gebruik gemaakt van duurzame houten gevelbekleding. Hierbij is er keus tussen een tweetal types. Optie één betreft zwart gedompelde grenen verticale gevellatten. Door de behandeling met een zwarte afwerking wordt er een langere levensduur en een strakke, moderne uitstraling gecreëerd. Om het effect en de duurzaamheid van deze gevelafwerking te garanderen wordt een tweejaarlijkse nabehandeling geadviseerd. De tweede optie is een thermisch gemodificeerde gevelbekleding met Ayous. Deze houtsoort heeft door de thermische behandeling een lange levensduur en zal naar verloop van tijd natuurlijk vergrijzen. Het onderhoud van deze gevelbekleding blijft beperkt tot het periodiek reinigen van het hout. Beitsen of schilderen is hierbij niet nodig.

 

Fundering

Een EdenShelter kan geplaatst worden op een circulaire fundering. Hierbij maken we gebruik van metalen schroefpalen, die middels GPS op de juiste positie worden gemonteerd. Mocht de situatie of grondsoort niet geschikt zijn voor een schroeffundering, dan zijn er mogelijkheden om te werken met prefab betonplaten of een reguliere betonfundering. In de regel wordt de cabin ca. 8 cm. boven maaiveld geplaatst voor een optimale ventilatie en het voorkomen van optrekkend vocht. Het hoogteverschil kan worden opgelost middels een terras uit hout of bestrating.

 

Custom-made en plug-and-play

In de basis is een EdenShelter volledig custom-made samen te stellen qua afmeting, indeling en afwerking. Op basis van onze voorbeeldontwerpen kunnen we u inspireren om uw eigen EdenShelter vorm te geven. Een cabin kan volledig plug-and-play worden afgeleverd, inclusief volledig interieur.

Technische specificaties

Koeling en verwarming

Een EdenShelter wordt vrijwel compleet opgeleverd met alle benodigde installaties. Het uitgangspunt is om hierbij full-electric op te leveren, zonder dat het gebruik van gas noodzakelijk is. Voor de verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van een elektrische warmtepomp met een buitenunit en de keuze tussen (1) een aantal zichtbare, en onafhankelijk bedienbare, binnenunits of (2) één centrale binnenunit waarbij de koude of warme lucht middels een leidingsysteem naar de verschillende ruimtes wordt gebracht. Bij de laatste optie zijn er geen zichtbare binnenunits aanwezig en wordt het systeem centraal aangestuurd met een thermostaat. Bij kleinere cabins wordt er dikwijls gebruik gemaakt voor infraroodpanelen in het plafond of de wand.

 

Warmwatervoorziening

Voor de verwarming van water wordt gebruik gemaakt van een energiezuinige, elektrische boiler. Dit gebruiksvriendelijke apparaat wordt weggewerkt boven het waterreservoir van het toilet, zodat deze niet zichtbaar is en een minimum aan ruimte inneemt. De boiler wordt zowel voor het warme water in de keuken als de badkamer en het toilet gebruikt. In de natte ruimtes wordt een automatische, mechanische ventilatie voorzien.

 

Elektrotechnische installaties

Een EdenShelter wordt geleverd met een elektrotechnische installatie, gebouwd volgens de in Nederland geldende normen. Deze installatie omvat een meterkast, stopcontacten, lichtpunten, accent LED-verlichting en alle benodigde schakelaars. Afhankelijk van de toegepaste apparatuur worden hiervoor voldoende groepen berekend en ingebouwd.

 

Netaansluiting of off-grid

In principe wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een netaansluiting voor water, riolering en elektriciteit. In overleg zijn er ook diverse voorbereidingen mogelijk voor het toepassen van een (gedeeltelijke) off-grid systeem. In overleg met een specialist passen we de cabin aan naar de juiste specificaties, zodat het off-grid systeem na plaatsing eenvoudig kan worden geïnstalleerd. Denk hierbij aan de voorbereiding van zonnepanelen, accucapaciteit, wateropslag en -hergebruik, biologisch toilet, etc.

Interieur en afwerking

Binnenafwerking en detaillering

Een EdenShelter wordt in de meeste gevallen volledig afgewerkt en plug-and-play afgeleverd. De binnenwanden en plafonds zijn volledig afgewerkt met de speciale, natuurlijke Bioplates. Dit bijzondere plaatmateriaal geeft een rustige, natuurlijke uitstraling en geeft de kenmerkende uitstraling aan een EdenShelter. De wandafwerking wordt schroefloos gemonteerd en de platen zijn diverse malen behandeld tegen verkleuring en zijn daarnaast geschikt om vochtig te reinigen. Aan de boven- en onderzijde van de binnenwanden is er een speciale sponning waarin LED-strips als accentverlichting wordt aangebracht. De vloer wordt standaard voorzien van een duurzame PVC of eiken vloer in een natuurlijke kleurting.

 

Keuken, badkamer en toilet

Voor een complete beleving worden veel cabins geleverd met complete keuken, badkamer en separaat toilet. Deze onderdelen worden in eigen fabriek opgebouwd met hoge kwaliteit apparatuur en componenten. Qua materialen wordt de eenheid gezocht met de algehele uitstraling, zodat de keuken en badkamer naadloos opgaan in de rest van het interieur. Er is veel keuzevrijheid in de indeling en configuratie van losse onderdelen in het interieur. Op deze manier kunt u uw eigen ideale EdenShelter samenstellen.

 

Interieur en maatwerk

Met de Bioplates die verwerkt worden als afwerking van de binnenwanden en het plafond, kunnen ook diverse aanvullende interieurdelen worden gebouwd zoals binnendeuren, schuifdeuren, inbouwkasten, dressoirs en bedden. Onze ontwerpers denken graag met u mee over de praktische en esthetische verantwoorde inrichting van uw cabin. Zo wordt elke ruimte efficiënt ingedeeld en wordt er geen ruimte onbenut gelaten voor een praktische indeling, aangepast op uw specifieke wensen en ideeën.

Productie, transport en montage

Productie

De EdenShelters worden gemaakt door gedreven en specialistische vakmensen in onze eigen fabriek. In de hoogwaardige timmerfabriek zijn er de ideale omstandigheden voor een perfect afwerkingsniveau, maar toch een korte doorloopperiode. Dit stelt ons in staat om de prijs in de hand te houden en bouwbeperkingen op uw locatie zijn niet meer van toepassing. Op deze manier kunnen wij uw ideale EdenShelters op tijd, binnen budget en met de meest hoogwaardige afwerking bij u afleveren.

 

Transport

Uw EdenShelter wordt na productie over de weg vervoerd met een daarvoor geschikte dieplader. Vervolgens wordt deze met een mobiele kraan op de juiste plaats gehesen. Bij aankoop van uw EdenShelter wordt uitgebreid aandacht besteed aan de toegankelijkheid van het perceel en het materieel wat nodig is om de EdenShelter te plaatsen. Eenmaal aan de hijskraan bevestigd, staat uw EdenShelter binnen 10 minuten op zijn plaats.

 

Montage

Afhankelijk van uw configuratie zijn er op de bouwplaats nog kleine afbouwwerkzaamheden. Bij een enkele module duurt de plaatsing en afwerking slechts enkele uren, bij een geschakelde cabin is dit meestal maximaal 1 werkdag. Door de hoge mate van prefab afwerking wordt de overlast op de bouwplaats tot een minimum beperkt. Zo kunt u binnen no-time gebruik maken en genieten van uw eigen EdenShelter.