Vraag en antwoord: kokoshout, dé noviteit van 2017

Kokoshout: hét nieuwe product van 2017
Kokoshout: 100% ecologisch en een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout.
Of het nu gaat om een buitenterras, tuinwand of zitelement: met zijn unieke naaldstructuur en toepassingen voor zowel binnen als buiten is kokoshout een van de meeste veelzijdige houtsoorten die er bestaan. Kokoshout is harder dan eiken en andere veel toegepaste houtsoorten. Het heeft bovendien een warme en exclusieve uitstraling. Samen met de unieke, donkere nerfstructuur, krijgt u een product met een prachtige en unieke uitstraling.

Wij zijn zeer enthousiast over kokoshout. Met het beantwoorden van onderstaande vragen, hopen wij u te informeren maar ook te enthousiasmeren over dit prachtige hout.

• Wat is kokoshout en waar komt het vandaan?
Kokoshout is afkomstig van de kokospalm. Het is ecologisch materiaal uit Azië
met de eigenschappen en uitstraling van tropisch hardhout. Omdat ons hout afkomstig is van eeuwenoude kokosnootplantages en een restproduct is van de duurzame kokosnootindustrie, hoeven er geen oerbossen gekapt te worden.

• Waarom heb ik nog nooit eerder van kokoshout gehoord?
De kokospalm is officieel een grassoort. Dat heeft mensen lange tijd op het verkeerde been gezet. Want hoe kun er nu van gras een houten vloer gemaakt worden? Tot men ontdekte dat delen van de stam van een kokosboom wel degelijk geschikt zijn als hout. De (gras)vezels in de stam van de boom worden in de loop van de jaren namelijk zo in elkaar gedrukt door het toenemende gewicht van de boom, dat de vezels als het ware ‘verhouten’. Hieraan dankt kokoshout zijn enorme hardheid en slijtvastheid. Zonder enig industrieel proces dus!

• Wat maakt kokoshout zo duurzaam?
De kokospalm (Cocos Nucifera L.) werd voorheen alleen gebruikt voor de productie van kokosnoten. Op het moment dat de kokospalm aan het eind van zijn levenscyclus was en geen vruchten meer leverde, werd hij omgezaagd en verbrand, om plaats te maken voor jonge productieve kokospalmen. Tot men ontdekte dat delen van de stam uitstekend geschikt zijn als hout. Zo krijgt afval een tweede leven: de stammen worden nu verzameld, gezaagd, gedroogd en verwerkt tot een exclusieve grondstof met de uitstraling van tropisch hardhout.

• Wat is het verschil met bijvoorbeeld bamboe?
Kokoshout heeft van nature een hoge materiaaldichtheid. De (kokos)vezels hoeven dus niet gewassen, bewerkt, industrieel geperst en verlijmd te worden om er slijtvaste producten van te maken. Dat maakt het kokoshout uniek, 100% ecologisch en vrij van formaldehyde.

• Hoe lang gaat een vlonder of terras van kokoshout mee?
Voor alle kokos terras- en vlonderdelen geldt duurzaamheidsklasse 1-2. Dat betekent dat de houtdelen in ons West-Europese klimaat minimaal 15 tot 40 jaar meegaan, afhankelijk van ligging en onderhoud.

• Kan ik kokoshout verven?
Dat kan wel, maar de vraag is: waarom zou u dat doen? Kokoshout is namelijk uniek vanwege zijn naaldstructuur. Die exclusieve uitstraling bent u kwijt als u het kokoshout gaat verven. Wilt u kokoshout afwerken met een white-wash olie, dan blijft de naaldstructuur wel behouden.

• Is een kokoshouten parketvloer geschikt voor een gezin met kinderen?
Zeker! Door zijn hardheid is kokoshout enorm slijtvast. Het is harder dan eiken. Dat maakt het hout geschikt voor intensief gebruikte ruimten, zoals een woonkamer, eetkamer en hal.

• Heeft kokoshout een FSC-keurmerk?
Omdat kokoshout botanisch gezien geen hout is, maar gras (de stam bestaat immers uit vezels), is een FSC-keurmerk niet van toepassing. Wel is onlangs het gerenommeerde NL-Greenlabel A toegekend aan ons kokoshout.