EdenShelter als unieke mantelzorgwoning

Achtergrond en behoefte

Een trend in Nederland is het concept van mantelzorg. Door een veranderende samenleving en een beperkt aanbod ouderenzorg kiezen veel mensen ervoor om hun ouders zelf de nodige zorg te bieden. Een praktische vorm hiervan is het creëren van een mantelzorgwoning op eigen perceel. Dit kan door het aanpassen van de huidige woning, het nieuw bouwen van een faciliteit óf het plaatsen van tijdelijke unit of module. Gezien de, vaak tijdelijke, aard van de mantelzorg geniet een verbouwing of nieuwbouw niet altijd de voorkeur. Veel tijdelijke units spreken niet tot de verbeelding door een saai ontwerp of gebruik van ‘koude’ materialen. Om deze reden merken we een toenemende vraag naar een modulaire oplossing, die eenvoudig en snel plaatsbaar is, maar toch warmte en huiselijkheid biedt.

EdenShelters en haar voordelen

Een mobiele mantelzorgwoning van Eden is een tijdelijke, losstaande en mobiele wooneenheid, die makkelijk in een tuin of op een perceel geïnstalleerd kan worden. Zorgbehoevenden kunnen zo vlak bij hun mantelzorger wonen of omgekeerd. Er zijn zeer veel voordelen: de mantelzorger en de zorgbehoevende wonen bij elkaar, maar behouden elk hun privacy. De EdenShelter is kant-en-klaar en kan op één dag worden geïnstalleerd. Er zijn geen verbouwingen nodig.

Een mobiele mantelzorgwoning van Eden is ongeveer 50 vierkante meter groot en omvat een hal, een leefruimte met keuken, een slaapkamer, een badkamer, een berging en een terras. De woning is volledig ingericht. Grote ramen zorgen voor veel lichtinval en een ruimtelijk gevoel. De houten vloer, muren, kasten en plafonds creëren een warme en huiselijke sfeer. Met de volledige opbouw en inrichting is rekening gehouden met de doelgroep. Zo is de volledige Shelter rolstoeltoegankelijk en zijn er diverse aanpassingen gedaan in de badkamer, keuken en slaapkamer.

Aanpasbaar aan uw levensloop en situatie

De EdenShelters zijn volledig uit hout opgebouwd en kunnen volledig qua wens worden samengesteld, zowel qua formaat als lay-out. De CLT-constructie is gevuld met een optimale vloer-, wand- en dakisolatie voor een minimum aan warmteverlies. Door de toepassing van hout is een Shelter niet alleen duurzaam qua materiaalgebruik, maar zeer zeker ook in de levensduur. Na het beëindigen van het mantelzorgtraject kan de module eenvoudig worden verplaatst en dienst doen als bijvoorbeeld studentenkamer, tuinkantoor, atelier of vakantiewoning. Eventueel zijn de modules ook te koppelen en stapelbaar. Hiermee geeft EdenShelter de unieke meerwaarde dat deze meerdere generaties in diverse toepassingen functioneel kan zijn.