Ecologisch en duurzaam wonen in hout

Houten huizen doen altijd denken aan sprookjes! Houten huizen hebben altijd een magische aantrekkelijkheid. En dat is niet gek ook. Hout is een van meest de bijzondere bouwmaterialen, wat na verloop van tijd alleen maar mooier wordt. Daardoor heeft de bewoner van een houten huis altijd subtiele veranderingen van zijn huis waar hij van kan genieten. Net alsof het huis groeit en langzaam de vorm en uitstraling krijgt waar het voor ontworpen is. En terwijl het hout ouder wordt, groeit het in leeftijd en wijsheid. Maar het meest bijzondere aan hout is het feit dat iedere plank uniek is: u zult nooit twee precies dezelfde stukken hout vinden!

Hout is een van de meest duurzame bouwmaterialen. Tenminste, als het hout komt uit duurzaam beheerde bossen. Want dan is hout een onuitputtelijke grondstof. Dat is ook dé reden dat het assortiment van Eden grotendeels bestaat uit tuin- en bouwmaterialen van duurzaam hout. Zuinig zijn op onze aarde en deze behouden voor de toekomst. Dat is waar Eden voor staat. Door bossen duurzaam te beheren, plant u in feite een tweede bos in uw eigen omgeving!

Als bij u milieu en duurzaamheid centraal staan in de ideeën voor een woonconcept, mag u de mogelijkheid om hout toe te passen als gevelbekleding niet vergeten! Maar naast dat hout enorm duurzaam is, heeft hout nog meer voordelen. De belangrijkste voordelen hebben wij voor u op een rijtje gezet.

Milieuvriendelijk

Hout is niet alleen milieuvriendelijk omdat het een onuitputtelijke grondstof is. Ook de verwerking van hout kost weinig energie. Aan het einde van haar levenscyclus, is hout recyclebaar, biologisch afbreekbaar of herbruikbaar als brandstof.

Bij gebruik van hout in de bouw, wordt CO2 uit de lucht opgeslagen in vaste vorm. Dit remt het broeikaseffect. Wanneer de C02 bij verbranding van hout opnieuw vrijkomt, wordt gesproken van CO2-neutraal.

Vrij van giftige en chemische stoffen. Ook dat maakt hout milieuvriendelijk.

Natuurlijke en exclusieve uitstraling

Hout geeft een woning aan zowel de buitenkant als de binnenkant een natuurlijke uitstraling. Bij hout is daarnaast bijna alles mogelijk. Zo is de kleurkeuze onbeperkt en kan het hout geprofileerd worden zoals u wilt. De toepassingsmogelijkheden van hout zijn bijna oneindig. Hout is toepasbaar aan nieuwe trends en wensen, wat hout een tijdloos product maakt.

Isolerende functie

Hout is een van de meest geschikte materialen om uw buitenmuur te isoleren. Hout houdt namelijk warmte vast. Zo isoleert hout bijvoorbeeld vijftien keer beter dan beton. Zo bespaart u met houten gevelbekleding op uw energierekening. Omdat hout warmte vasthout, is een huis met houten gevelbekleding koel in de zomer en warm in de winter.

Gezond woonklimaat

Een oud Chinese wijsheid is: ‘Ben je ziek ga naar een dokter. Kan hij niet helpen, ga in een houten huis wonen!’ Uit onderzoek is gebleken dat bewoners van huizen met relatief veel hout, minder last hebben van astma of reuma. Hout houdt namelijk de luchtvochtigheid stabiel, waardoor virussen, schimmels en bacteriën minder actief zijn. Maar ook omdat hout een ademend product is, wordt verbruikte lucht gefilterd. Zo ontstaat een neutraal woonklimaat.

Hout leeft, hout straalt warmte uit en hout geeft rust. Deze unieke eigenschappen zorgen voor een sfeervol en ontspannen woonklimaat, iets wat in onze jachtige maatschappij steeds belangijker wordt.

Brandwerend

U zou het misschien niet zeggen, maar hout is beter bestand tegen vuur dan veel andere bouwmaterialen. Hout wordt namelijk bekleed met brandvertragende materialen. Dit vormt een beschermlaag om de kern van het hout, zodat deze tegen verder branden bestand is.

Betaalbaar

Omdat de bouwtijd van hout korter is dan traditionele bouw, bouwt u met hout goedkoper. Omdat hout licht is, is ook een lichtere fundering nodig. En dankzij haar eigen natuurlijke uitstraling, hoeft hout bijna niet afgewerkt te worden. Maar ook is verbouwen eenvoudiger bij een houten constructie, dan bijvoorbeeld beton. Zo zijn muren bijvoorbeeld eenvoudig af te breken en op te bouwen.

Stenen traditie

In Europa worden huizen gebouwd van steen, omdat er veel klei en leem beschikbaar is om (bak)stenen te bakken. Een traditie die moeilijk te verbreken is, maar langzaam veranderd. Zo krijgt hout een steeds prominentere rol in bestemmingsplannen. Toch kan hout nog steeds en rol hebben in het bouwen van uw stenen huis. Houten gevelbekleding geeft uw huis een natuurlijke uitstraling. Ecologische en duurzame gevelbekleding is dan ook de perfecte toevoeging op uw stenen huis!